03/02/2020

040220 Marza Mezquita Escola fa radio.jpg

El projecte va sorgir fa uns cursos per la col·laboració entre l"Ajuntament de Castelló i d"Educació de la Generalitat i en aquesta edició implica a més poblacions

El conseller d"Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el regidor d"Educació de l"Ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita, han presentat l"edició 2020 del projecte educatiu "L"escola fa ràdio", un recurs d"innovació centrat en la promoció de valors com el treball en equip i el desenvolupament de les competències comunicatives orals en matèria plurilingüe. "L"escola fa ràdio" és un projecte innovador sorgit fa uns cursos per la col·laboració entre l"Ajuntament de Castelló i d"Educació de la Generalitat i en aquesta edició implica a més poblacions.

Aquesta tercera convocatòria engresca 1.310 alumnes de 44 centres educatius de Castelló, Benicarló i la Vall d"Uixó. Enguany participa alumnat de totes les edats i etapes, des d"Educació Infantil, Primària, ESO, Educació Especial i Formació Professional fins a Batxillerat i ensenyament d"idiomes.

El conseller Vicent Marzà, destaca que "el treball conjunt i les sinergies entre les administracions són clau a l"hora de millorar el sistema educatiu valencià", i ha afegit: "Un bon exemple d"açò és aquest programa per millorar les destreses comunicatives orals del nostre alumnat".

Per la seua banda, el regidor d"Educació de l"Ajuntament de Castelló, Francesc Mesquita ha destacat que «mitjançant l"ús de la ràdio com a recurs pedagògic volem ajudar a l"alumnat a desenvolupar l"expressió oral, afavorir el treball cooperatiu i integrador dels membres participants». «Aquest innovador projecte integra també les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) com recursos pedagògics i d"esplai», ha assegurat Mezquita.

Entre els objectius específics que busca assolir "l"Escola fa ràdio" figuren la promoció de l"ús del valencià entre l"alumnat, tant en competències orals com escrites mitjançant els mitjans de comunicació, així com facilitar la creació de situacions comunicatives reals que n"activen l"ús i la creativitat i familiaritzar l"alumnat amb les modalitats dels programes radiofònics.

Durant el desenvolupament de la iniciativa, els docents prepararan amb els seus alumnes un programa de ràdio que enregistraran amb l"ajuda d"un tècnic de so professional. El programa resultant serà emés per les emissores de ràdio que col·laboren en el projecte i estarà disponible en format podcast.

Cada podcast té una durada de 20 minuts i un tema monogràfic proposat per l"alumnat al voltant de les activitats ja treballades a classe, projectes de centre, qüestions d"actualitat, treballs d"investigació sobre la història, tradicions o costums locals. Es tracta, per tant, d"una proposta educativa transversal en la qual des de qualsevol àrea curricular es poden preparar continguts radiofònics com ara entrevistes, notícies i reportatges.

Participació per municipis

En l"edicició 2020 de "L"escola fa ràdio" participen 810 alumnes de 27 centres educatius de Castelló. Es tracta dels CEIP Pintor Castell, Fadrell, Censal, Illes Columbretes, Guitarrista Tàrrega, Gregal, Carles Salvador, Castàlia, Ejército, Mestre Vicent Artero, Bisbe Climent, Gaetà Huguet, Blasco Ibáñez, Juan G. Ripollés, l"Illa i Bernat Artola, a més dels col·legis concertats Lope de Vega, Ramiro Izquierdo, Madre Vedruna Sagrado Corazón, N. S. Consolació i Escola Pia, el CEE Castell Vell, i els IES Francesc Ribalta, Vicent Castell, el Caminàs i Penyagolosa, i també l"EOI.

En Benicarló prendran el micròfon 200 alumnes de set centres educatius. Aquests són els CEIP Mestre Francesc Catalán, Marqués de Benicarló, Àngel Esteban i els col·legis concertats Nuestra Señora de la Consolación i La Salle, a més de l"IES Ramón Cid i el CIPFP Benicarló. A la Vall d"Uixó faran ràdio 300 alumnes de 10 centres: els CEIP Recaredo Centelles, Colònia Segarra, Rosario Pérez, Eleuterio Pérez, La Moleta, Sant Vicent Ferrer, Ausiàs March i els IES Benigasló, Honori Garcia i Botànic Cavanilles.