12/06/2020

20200612_VeroRuiz.jpg

Aposten per la cultura «de kilòmetre 0» en una trobada amb les companyies i entitats teatrals i estudien noves línies de programació

Àudio de Verònica Ruiz

Les administracions autonòmica, provincial i municipal implicades en la programació cultural de Castelló han mantingut un trobada amb les companyies de teatre i entitats de les arts escèniques per tal d’abordar la situació del sector després de la crisi sanitària. La reunió ha servit per exposar les reivindicacions dels professionals i conéixer de primera mà les diferents propostes de les tres administracions amb què reorganitzaran la programació a la ciutat i a la província.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, impulsora d’una trobada que els professionals han qualificat d’històrica, ha confirmat la seua aposta per «un nova línia de programació en digital i en sala amb companyies de la terra, la qual preveem iniciar aquest mateix estiu i continuar al Teatre del Raval ja en temporada». Així ho ha assegurat la regidora de l’Àrea, Verònica Ruiz, qui també ha contrafirmat que «apuntalem la part teatral de la Mostra d’Arts Escèniques, amb companyies 100% castellonenques i valencianes» i que «també hi haurà teatre social amb el MUT, amb circ contemporani i sense oblidar la vessant més infantil».

Ruiz considera fonamental donar suport a «la cultura de kilòmetre 0, prioritzant-la en tota la programació anual de la ciutat de Castelló, tant en teatre, circ, música i art». Per a l’edil, «l’actual crisi és una oportunitat per fer un mapa, una foto fixa, de què hi ha a Castelló per saber què ens cal i donar-li solució». «Hem de plantejar línies d’exhibició a curt i llarg termini, creant públics i sumant entre les institucions», ha explicat.

D’altra banda, el delegat de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfons Ribes, obri la porta del Teatre Principal i l’Auditori a les companyies professionals per a l’exhibició en primer lloc, sumant iniciatives com les dels Dijous Principal a altres noves, a més de treballar per recuperar la interacció amb el públic, a través d’iniciatives com En Paral.lel, amb l’objectiu de reflexionar al voltant del fet teatral. I atén a la importància de treballar el públic. El delegat de l’IVC, juntament amb Ruiz i Sanz, mostra el seu suport al teatre de Castelló, i a la necessitat de sumar sinèrgies institucionals i del sector en el seu més ampli ventall.

Per la seua part, la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha explicat que actualment “estem treballant en un reenfocament de l’actual circuit cultural provincial perquè la genialitat i el saber fer dels nostres artistes arribe a més pobles de Castelló, en especial als de l’interior”. En aquest sentit, Sanz ha subratllat que “la Diputació ha de garantir l’accés a la cultura a tothom”, per això “creiem que és primordial ajudar els municipis més xicotets a portar propostes culturals a les seues places i carrers i convertir-ho en una oportunitat per a generar riquesa, tant cultural com econòmica.

A més dels responsables culturals de les tres administracions, han pres part en la trobada Tomás Ibánñez, representant de l¡Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ (AVETID), Sonia Alejo, per l’Associació Valenciana de Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET) i Sergio Chávez, de l’Associació Professionals CIRC Comunitat Valenciana (APCCV). Per part de les companyies, han estat presents Núria Vizcarro i Laia Porcar (La Ravalera Teatre), Marc Escrig (Teatre de Caixó), Tian Gombau (Teatre de l'Home Dibuixat), Diana Bernal, (Paraules D'Aire), Mima Jankovich (Artes Visuales/teatro PHO), Rebeca Castro (Cebe Muntatges Teatrals) i la pedagoga Regina Prades.