04/10/2015

La Regidoria de Benestar Social exposarà la política de cooperació social i solidaritat de l'Ajuntament.

Castelló acull aquest dimarts, 6 d'octubre, la jornada inaugural de "Diàlegs per a l'enfortiment de la Cooperació valenciana per al Desenvolupament", un espai de formació, reflexió i proposta col•lectiva dirigit a entitats locals, organitzacions socials i comunitat universitària de la província de Castelló per a millorar la cooperació internacional per al desenvolupament realitzada des de la Comunitat Valenciana.

Aquests diàlegs de cooperació per al desenvolupament, organitzats per la Coordinadora Valenciana d"ONGD i la Plataforma2015ymás i que compten amb la col•laboració de l'Ajuntament de Castelló, se celebren en el saló d'actes de l'edifici Hucha. El cicle, que també se celebra en valència i Elx/Alacant, tindrà continuïtat els dies 27 d'octubre i 3 i 17 de novembre.

La sessió d'aquest dimarts arranca a les 9.30 amb la presentació del cicle, un acte en el qual està previst la participació de Federico Buyolo, director general de Cooperació per al Desenvolupament; Maite Puertes, de la Plataforma2015ymás; Gonzalo Pareja, de la Unitat Territorial de Castelló de la Coordinadora Valenciana d"ONGD, i José Miguel Soriano, president del Patronat Nord-Sud de la Universitat de València.

A les 10 hores s'abordarà el paper dels municipis de la Comunitat Valenciana davant la cooperació i la solidaritat internacional en el qual s'exposaran els casos de Castelló i Quart de Poblet. Adelaida Lorente, cap de Negociat de Cooperació Social i Solidaritat de l'Ajuntament de Castelló, exposarà la política de cooperació de l'Ajuntament de Castelló. Posteriorment s'obrirà un debat-col•loqui que moderarà el regidor de Benestar Social i Dependència de l'Ajuntament de Castelló, José Luis López.

El programa d'accions de formació i diàleg que es realitzarà a Castelló, València i Elx/Alacant pretén ser un instrument útil per als agents valencians de cooperació, no solament per a millorar la qualitat de la nostra ajuda, sinó també per a facilitar la construcció d'una política de cooperació descentralitzada a l'altura del corrent solidari que la va impulsar. Una política que done resposta als reptes que actualment planteja el desenvolupament, tan rellevants com la sostenibilitat, l'equitat, la coherència de polítiques i la gobernanza, i que demanda, per a açò, una participació decidida i estratègica dels governs locals i la ciutadania.

La Cooperació Descentralitzada, i més concretament aquella realitzada des dels ajuntaments, té el seu origen en les demandes ciutadanes que exigien en els seus governs més propers una implicació davant els problemes i reptes del desenvolupament. Uns problemes de caràcter global en els quals cada vegada de forma més clara es reconeix el necessari paper que deuen jugar els governs locals i autonòmics. La solidaritat i la cooperació internacional constitueixen, a més, una de les eines més potents per a la presa de consciència i la creació d'una ciutadania global.