21/05/2020

20200521_AmparoMarco.jpg

Els fons europeus FEDER i l'Ajuntament cofinancen aquest projecte de 4,5 milions i 2.200 metres quadrats de superfície que se situarà en l'edifici rehabilitat de l'actual Casa de la Cultura

Marco destaca l'aposta del centre “per situar a les persones majors en l’eix de les polítiques del benestar, els serveis i l'urbanisme”

Àudio d'Amparo Marco

L'Ajuntament de Castelló ha aprovat en Junta de Govern Local d'aquest dijous l'expedient de contractació de les obres per al nou Centre d'Envelliment Actiu i Saludable que albergarà l'actual Centre Municipal de Cultura després de la seua remodelació integral. S'inicia així el procediment d'adjudicació de la rehabilitació de l'edifici, que compta amb un pressupost de licitació de 3.800.000 euros. Aquest projecte suposa una inversió global de 4.560.000 euros (al pressupost d'execució de les obres se sumen 760.000 euros per a equipament i posada en marxa dels serveis) cofinançats pel Consistori i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

El futur centre, situat en ple centre històric de la capital de la Plana, es marca com a repte optimitzar les oportunitats de salut, participació social i seguretat de les persones majors que promou l'OMS per a garantir el denominat envelliment actiu. També millorar la seua qualitat i esperança de vida saludable i ampliar la seua xarxa de suport social.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha recordat que la ciutat posa a l'abast de la ciutadania “més de 2.200 metres quadrats de serveis que potencien la vida comunitària i l'intercanvi d'experiències i coneixements entre generacions, i recupera, a més, un edifici emblemàtic amb una finalitat inclusiva i social”. Marco ha recordat que aquest futur centre és una de les dotze operacions que veuran la llum gràcies als 20,2 milions d'euros cofinançats amb fons municipals i europeus en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castelló.

L'expedient aprovat inclou que almenys un 30% dels treballs s'hauran de subcontractar amb autònoms, pimes i microempreses, preferiblement locals, per a contribuir a la reactivació econòmica i generar llocs de treball a la ciutat.

Les dependències que seran rehabilitades recauen sobre els carrers Antonio Maura (on se situarà l'accés principal), Enmig i Isabel Ferrer. Els seus usos, espais i serveis s'han perfilat a través d'un ampli procés participatiu que ha donat veu a 71 particulars i 11 col·lectius i s'han distribuït seguint els criteris de necessitat i de menor a major privacitat en altura quant a la seua utilització.

La planta baixa acollirà un punt d'orientació i informació, la cafeteria, una sala d'actes per a cent persones, una sala d'exposicions i zona housing. La primera planta desplegarà una àrea d'activitats lúdiques, una sala de lectura i una altra d'estudi i dues aules polivalents. El gimnàs, una sala d'activitat física, el servei de perruqueria, fisioteràpia i podologia, al costat de tallers polivalents i una zona d'estimulació sensorial, se situaran en la segona planta. La tercera estarà reservada a despatxos, sala de reunions, l'àrea de direcció i administració i una sala d'assajos convenientment insonoritzada. Un altre dels atractius del nou centre és la recuperació del terrat, on s'implementaran terrasses i zones de descans i un hort urbà.

Des del punt de vista arquitectònic el projecte destaca per la seua complexitat, en tractar-se de quatre edificacions inicialment independents que seran integrades en un immoble únic i 100% accessible. Es preserven també les façanes donat el grau de protecció de l'immoble.

Com a elements singulars, el nou Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castelló contempla una xarxa de patis interiors decorats a l'estil japonés que projectaran llum natural i ventilació a totes les estades. Aquests jardins urbans reforcen a més el model de housing que inspira la construcció d'aquest projecte.

Tenint en compte la perspectiva de gènere i les condicions físiques de les persones majors, s'han disposat serveis higiènics generals en cada planta separats per sexes i condícies adaptades específiques; així com zones de circulació horitzontal evitant recorreguts llargs i fitant-los amb espais d'espera i una cuidada il·luminació. Prima a més la instal·lació de portes automatitzades.