10/03/2020

L'Ajuntament informa al personal tècnic implicat en la implementació de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat del balanç dels projectes cofinançats per FEDER

L'alcaldessa destaca la "transparència i rigorositat" amb la qual s'ha gestionat la inversió procedent d'Europa "per a transformar Castelló"

L'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l'Ajuntament de Castelló, com a Unitat de Gestió de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) de la ciutat, ha organitzat aquest dimarts una sessió de treball conjunta per a informar el personal tècnic municipal implicat en l'execució de la EDUSI dels avanços en el seu procés d'implementació. Entre ells destaca el balanç d'execució de l'estratègia cofinançada pels fons europeus FEDER i el Consistori amb una inversió de 20,2 milions d'euros, que ja estan assignats íntegrament a les dotze operacions previstes, segons s'ha informat en la sessió. També s'han posat sobre la taula les mesures que en matèria de prevenció i lluita contra el frau en fons europeus ha activat l'Ajuntament i com la perspectiva de gènere està vertebrant la posada en marxa dels diferents projectes.

La trobada ha reunit una trentena de personal funcionarial, tècnic i representants de les unitats executores, de contractació i d'altres departaments implicats en la EDUSI. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que la jornada serveix per a posar en valor uns fons que estan ajudant a transformar la ciutat és un espai més sostenible, accessible i còmode per a viure. "Sabíem que teníem a Europa una finestra oberta i aquesta reunió ens permet abordar la seua importància i com s'ha materialitzat la inversió a través d'un procés transparent, rigorós, amb els mecanismes antifrau exigits, degudament informat i comptant amb la participació ciutadana", ha manifestat l"alcaldessa.

La directora de la Unitat de Gestió EDUSI, Carmen Vilanova, ha informat que en data de hui "els 20,2 milions de cofinançament europeu i municipal ja estan assignats íntegrament a les dotze operacions contemplades en la EDUSI", la qual cosa reforça el posicionament de Castelló com a referent en la gestió de fons europeus. Un assoliment que s'uneix a les dues fites FEDER marcats pel Ministeri i aconseguits prèviament per la ciutat. "La de Castelló és de les poques EDUSI que van superar la fita financera que demanava el Ministeri en 2019, en executar el 32% de les obres cofinançades per Europa a 31 de desembre".

També s'ha abordat el tema de la prevenció i lluita contra el frau en fons europeus. En aquest sentit, Vilanova ha recordat que entre les mesures adoptades per l'ajuntament per a vetlar per la correcta tramitació de la inversió FEDER, s'ha constituït un equip d'autoavaluació del frau que es reuneix diverses vegades a l'any i s'han inclòs mesures paral·leles com la d'informar de les pautes a seguir en aquesta matèria en tots els plecs administratius o el sistema de banderes roges per a alertar de possibles conductes fraudulentes. Amb tot, "el risc actual és zero per a la EDUSI de Castelló", ha assenyalat.

Finalment, la sessió ha mostrat un dels vèrtexs més innovadors de EDUSI Transforma Castelló, com és la inclusió de la perspectiva de gènere en el disseny, planificació, execució i seguiment de les dotze actuacions d'impacte social i ambiental de l'Estratègia. Operacions entre les quals es troben el nou pont sobre el riu Sec que uneix el Raval Universitari i l'avinguda de l'Alcora, el renovat Camí La Plana, la remodelació integral del parc de la Panderola del Grau, la futura construcció d'un Centre d'Envelliment Actiu i Saludable en l'actual Casa de la Cultura, els nous carrils bici que milloren la mobilitat i la qualitat de l'aire, o les 17 parades de bus més segures i accessibles.