16/08/2020
La ciutat materialitza en projectes d'impacte social i ambiental el 25% de la inversió cofinançada pels fons FEDER
L'alcaldessa destaca que la cooperació amb Europa és una palanca de canvi per al desenvolupament local innovador i sostenible
Fa dos anys i mig Castelló va començar a plasmar en fets l'estreta col·laboració amb Europa gestada des de 2015 per a atraure fins a la capital de la Plana inversions comunitàries amb calat social i innovador i capaços de revolucionar el seu model urbà. Inversions fins a la data inexistents en la capital la Plana i que en l’actualitat sumen 36,3 milions d'euros disposats a deixar petjada, en un horitzó pròxim, tant a la ciutat com en el dia a dia dels qui l'habiten.
L'Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Integrat EDUSI Transforma Castelló va tirar a rodar en 2018, i amb ella la ciutat va obrir un fil directe amb Brussel·les que no ha deixat de consolidar-se. EDUSI, amb els seus 20,2 milions d'euros cofinançats per l'Ajuntament i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) suposa la major injecció d'inversió comunitària a Castelló. L'Estratègia, amb una dotzena d'operacions previstes, va obrir el camí cap a nous projectes amb segell europeu a punt també de plasmar-se en realitats palpables: la remodelació del Camí la Ratlla (1,3 milions) i la imminent renovació de l'enllumenat públic per tecnologia LED (14,8 milions), tots dos cofinançats també per FEDER.
“Volem un futur on el benestar, les oportunitats, la sostenibilitat i la inclusió social siguen les que marquen el guió de la nostra història, i aqueix futur estem dissenyant-lo al costat d'Europa. La simbiosi entre la política local i la comunitària funciona, està donant els seus fruits i es fa més necessària que mai”, explica l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. Articular tot l'engranatge per a canalitzar aquest muntant inversor cap a la ciutat no ha sigut fàcil, recorda. “La gestió de fons europeus és complexa a nivell d'Administració i té moltes peculiaritats que requereixen de lideratge des del pla polític i d'un equip de professionals especialitzats en aquesta labor, dues qüestions que Castelló ha sabut cobrir”, afirma Marco.
Prova d'això és que més del 25% del global d'inversions procedents de la Unió Europea que ha aconseguit atraure Castelló es tradueixen ja en operacions en marxa: un total de sis projectes, per import de 9,2 milions d'euros. Totes elles corresponen a EDUSI i han sigut executades en els seus primers dos anys i mig de marxa.
En aquest marge de temps la ciutat disposa ja de 17 plataformes d'autobús més segures i accessibles (290.000 euros); de 5 nous quilòmetres de carril bici (814.000 euros) i d'un nou pont sobre el riu Sec per a unir el Raval Universitari i l'avinguda l'Alcora (1,5 milions). També suma una flota municipal de vehicles de baixes emissions (608.000 euros); un nou corredor verd de 3,8 quilòmetres amb via per a ciclistes i vianants en el remodelat Camí La Plana (4,5 milions) i ha posat en marxa l'innovador parc de la Panderola al Grau (1.476.000 euros).
A 31 de desembre de 2019 Castelló superava la segona fita FEDER del Ministeri d'Hisenda, que fixava que el 30% del pressupost EDUSI havia d'estar executat al tancament del citat exercici. La capital sobrepassava aquest percentatge amb el 32% i se situava entre les ciutats espanyoles amb millor gestió de fons europeus.
En els últims dos mesos l'Ajuntament ha aprovat els expedients de contractació per a ampliar la xarxa ciclista urbana en l'avinguda Castell Vell i Pascual Asensio (600.000 euros) i ha donat llum verda a una de les operacions de major envergadura de l'Estratègia: la rehabilitació integral de l'actual Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura per a transformar-la en un Centre d'Envelliment Actiu i Saludable. El projecte suposarà una inversió de 4,5 milions d'euros i pretén “situar a les persones majors en l'eix de les polítiques del benestar, els serveis i l'urbanisme”, recorda Marco.
També avancen amb pas ferm les últimes operacions avalades per FEDER. A meitat del passat mes de juliol la Unió Europea va aprovar el projecte per a remodelar al costat de l'Ajuntament (amb un cofinançament del 50%) el Camí La Ratlla i transformar-lo en un bulevard més segur amb carrils bici i espai per a vianants. L'operació suposarà una inversió de 1,3 milions d'euros. A més, a la fi de 2019 Castelló sumava “una altra injecció directa de fons europeus de 7,4 milions per a un projecte valorat en 14,8 milions que renovarà amb tecnologia LED l'enllumenat públic i que ens permetrà aconseguir un estalvi energètic del 50% com a mínim sobre el consum d'energia elèctrica actual”, explica Marco.
“Els fons europeus són una importantíssima palanca de canvi per al desenvolupament local sostenible. A Castelló gràcies al finançament europeu hem pogut impulsar projectes que no s'hagueren pogut dur a terme d'una altra manera”, assevera l'alcaldessa.
A més d’aquestes inversions, la bona sintonia de Castelló amb Europa es plasma en la recent selecció de la capital com a integrant de la Xarxa de Ciutats Europees de la Innovació (ICC), clau en el disseny de la futura Agenda Urbana “de la qual serem referent en tota Espanya, i que posiciona a Castelló per a l'obtenció de noves inversions europees en les pròximes convocatòries de fons comunitaris”, ha indicat Marco. La capital de la Plana ha sigut guardonada també per la Comissió Europea com a segona millor ciutat accessible d'Europa en 2019.