20/05/2020

L'Ajuntament col·labora en un projecte que avança en sostenibilitat, innovació i suport al teixit empresarial de la ciutat

L'Ajuntament de Castelló ha captat una nova línia de finançament europeu a través d'un projecte Life de valorització de residus biològics municipals com a matèria prima per a produir productes de valor afegit per a l'agricultura i la indústria química. Una iniciativa que permetrà desenvolupar a la ciutat un pla pilot per a valorar residus i reutilitzar-los per al cultiu en horts urbans i que es farà en el marc d'un projecte europeu més ampli en el qual participaran ciutats d'Itàlia, Grècia i Xipre.

La captació de nous fons europeus, a través de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica del consistori, és fruit de la col·laboració públic-privada amb Simetria Grup. La Comissió Europea, a través del Life (Instrument Europeu Financer de Medi Ambient), aportarà un 50% aproximadament del pressupost del projecte. Així, l'Ajuntament de Castelló rebrà 35.000 euros, aportant dels seus propis recursos altres 28.600 euros per a l'execució de les accions que li corresponen.

“Aquesta nova injecció d'Europa posa en relleu que l'Ajuntament s'ha convertit en tractor de projectes i fons europeus a través de dues vies, directament a les arques municipals mitjançant fons estructurals com els Feder, i indirectament, mitjançant el suport a projectes innovadors de les empreses de Castelló que repercuteixen en benefici de la ciutadania”, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco. “Amb l'ajuda d'Europa estem avançant en sostenibilitat i canviant el paradigma, ja que ara no és només el sector privat el que atrau projectes, sinó que l'Ajuntament actua també com a motor d'oportunitats que redunden en la cohesió social i econòmica de la ciutat”, ha ressaltat Marco.

“Amb iniciatives com aquest volem que les polítiques sostenibles arriben a tota la ciutat. Volem que Castelló siga un referent en ecologisme i això es fa amb cada acció que fem com a institució”, ha assegurat el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia. Així, el responsable de l'àrea de Residus ha valorat molt positivament que Castelló siga reconeguda per a iniciar un projecte pilot que té com a objectiu la reutilització i la reducció de residus. “Es tracta d'un pas més en la reducció de fem, que culminarà amb la implantació de la recollida orgànica de forma generalitzada a la nostra ciutat”, ha indicat Garcia.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, per la seua part, ha explicat que “la Comissió Europea està apostant per l'economia circular i per la transició ecològica i és una sort per a l'Ajuntament participar d'un projecte que aspira a aprofitar els residus orgànics per a l'abonat agrari”. “És un moment clau per a transformar el nostre model productiu i fer-lo sostenible i hem de fer tots els esforços per a avançar en aqueixa direcció”, ha subratllat.

Castelló participarà en les fases de producció, testatge, conscienciació ciutadana i gestió, a través del pla pilot que busca demostrar la qualitat dels processos i els productes obtinguts en l'entorn real de països diferents, per a aconseguir, amb els resultats obtinguts, donar impuls a les administracions i als inversors privats de manera que acullen aquesta nova forma de reciclatge de residus urbans, protegint alhora el medi ambient.

Per a la fase de producció, l'Ajuntament aportarà els residus biològics municipals perquè la filial Tetma de Simetria Grup, els recol·lecte i valore entre l'1 d'agost i el 15 de setembre de 2021 i 2022. En la part del testatge, es provaran els productes de base biològica obtinguts, i cada localitat aplicarà els bio-fertilitzants per a la seua validació. A Castelló, es promocionarà entre la ciutadania l'ús d'aquest producte perquè es cultiven, en horts urbans, diferents aliments (en tots els casos, els participants hauran de cultivar obligatòriament tomaques).

Finalment, el consistori realitzarà les campanyes de difusió pertinents perquè les actuacions realitzades al llarg del desenvolupament del projecte siguen conegudes per la ciutadania, intentant conscienciar sobre la importància de reciclatge i la possibilitat d'aplicar solucions innovatives i sostenibles.