02/02/2017

Celebracion 10 anyos LCCR en Espanya 02.jpg

El regidor de Benestar Social, Jose Luis López, va participar en la cita i va destacar que el col·lectiu "no deu perdre mai les seues arrels".

L'Ajuntament de Castelló va voler estar present ahir en el X aniversari del desenvolupament dels cursos de llengua, cultura i civilització Romaneses (LCCR), celebrat en AMICS. El regidor de Benestar Social, Jose Luis López, no va voler perdre's la cita i va participar en una jornada on la música tradicional romanesa va ser la protagonista. "És un orgull poder celebrar 10 anys d'aquesta iniciativa del col·lectiu romanès, el qual ja està molt integrat a la nostra ciutat i mai ha de perdre les seues arrels", va reiterar López.

En l'esdeveniment també va estar el cònsol de Romania a Castelló, Dragos Viorel Tigau; el director de l'IES Peñagolosa, Jose Pascual Martí García; la directora del CEIP Gregal, Laura Gómez Sanchis i Gisela Morales Navarro, de la Inspecció d'Educació de Castelló. Durant tota la vesprada, xiquetes i xiquets romanesos es van posar el vestit tradicional del seu país i van interpretar algunes peces musicals populars. Així mateix, també va haver-hi una degustació de productes típics de Romania.

López també va voler incidir en l'aposta de l'ajuntament per la integració centrada en el multiculturalisme. "Per a nosaltres significa la primera expressió del pluralisme cultural i el seu postulat bàsic és la no discriminació per raons d'ètnia o cultura, el reconeixement de la diferencia cultural, així com el dret que tenen els immigrants a ella" va explicar l'edil.

El projecte sobre l'ensenyament del curs de llengua, cultura i civilització romaneses (LCCR) es va iniciar l'any 2007 amb la Decisió Governamental no. 857 de 2007 i la Declaració Conjunta del Ministeri d'Educació, Recerca i Joventut de Romania i el Ministeri d'Educació i Ciència d'Espanya, signat el 16 de juliol de 2007.

En aquest curs escolar 2016-2017 el projecte s'ha realitzat en 23 centres educatius amb un total de 421 alumnes (infantil, primària i secundària).

El projecte té com a objectiu principal l'ensenyament opcional del curs de llengua, cultura i civilització romaneses a estudiants matriculats a l'educació a Espanya, on la presència romanesa és rellevant.

El curs està dirigit a tots els nivells i els programes d'estudi, els llibres didàctics i altres materials d'ensenyament estan proporcionats per l'Institut de la Llengua Romanesa de Romania. El curs està impartit per professors romanesos amb grau de batxiller en humanitats, la seua selecció i pagament estant proporcionat pel Ministeri d'Educació, Recerca i Joventut romanès, a través de l'Institut de la Llengua Romanesa. A més, es realitza en escoles espanyoles, que asseguren el funcionament correcte del projecte i proporcionen les aules i la infraestructura necessàries.