07/09/2019

L'alcaldessa destaca "el diàleg, la responsabilitat i la tolerància" de les últimes quatre dècades per a fer un Castelló millor

El Palau Municipal de Castelló ha acollit l'acte institucional en homenatge als 40 anys d'ajuntaments democràtics, en el qual s'ha rendit tribut a tots els alcaldes i corporacions municipals de la capital en democràcia. Un esdeveniment emmarcat en la celebració del 768 aniversari de la fundació de Castelló, que ha reunit en el Saló de Plens a una representació dels polítics que durant quatre dècades han treballat pels castellonencs i que formen part de la història local més recent.

L'alcaldessa Amparo Marco ha presidit l'acte acompanyada del cronista oficial de la ciutat, Antonio Gascó, i del tercer tinent d'alcalde, Fernando Navarro, i s'ha dirigit als seus predecessors amb un discurs en el qual ha destacat el paper de l'Ajuntament com a «decisiu en la millora de la qualitat dels serveis i en la generació de benestar i progrés». «Antonio Tirado, Daniel Gozalbo, José Luis Gimeno, Alberto Fabra i Alfonso Bataller van assumir aqueix desafiament com a horitzó de la seua permanència en l'alcaldia», ha reconegut.

Marco ha recordat aquell 3 d'abril de 1979, quan Castelló va ser cridat a les urnes per a triar el primer Ajuntament en democràcia. El 66% de les 81.234 persones censades van emetre el seu vot i la victòria va ser per al PSOE. El socialista Antonio Tirado va ser el primer alcalde de Castelló en la nova etapa democràtica, amb Esquerra Independent i el Partit Comunista del País Valencià. «Va ser un govern de consens, en el qual totes les forces polítiques van entendre que havien de remar juntes perquè el projecte del Castelló democràtic fóra un èxit col·lectiu. Sense exclusions», ha remarcat.

«Aquell primer govern municipal de la democràcia que va encapçalar Antonio Tirado va rebre una ciutat amb greus deficiències. Cap grup perifèric tenia ni clavegueram ni paviment. La depuradora estava sense acabar i el Pla General paralitzat». «El repte era avançar cap a una qualitat de vida digna i hui és un dia històric», ha assegurat. «Aquest acte simbolitza el final d'una època passada i representa l'esperança de la democràcia cap a un Castelló més habitable i més agradable», ha explicat. En aquest sentit, ha recordat les paraules de Josefina López en l'acte de constitució de l'Ajuntament, quan va parlar de l'esdeveniment històric que s'estava vivint aquell dia i va reclamar que el consistori tinguera suficient autonomia administrativa i financera, com establia la Constitució, alhora que reivindicava transparència i honradesa en la gestió municipal.

La primera edila ha posat l'accent en el paper del consistori durant 40 anys, «com la institució més pròxima a la ciutadania». «La porta d'aquesta casa de tots els castellonencs ha estat oberta per a escoltar les demandes dels qui són els vertaders mandataris de la ciutat: el poble de Castelló», ha recalcat. «El contacte permanent amb la realitat permet governs de proximitat. Aqueix és l'horitzó de l'actual govern municipal», ha apuntat.

«Aquest és un bon moment per a reconéixer l'esforç d'aquells que han dedicat part de les seues vides a treballar per a fer de Castelló una ciutat millor», ha subratllat l'alcaldessa. «En quatre dècades, Castelló ha experimentat una transformació urbana i social extraordinària. Els grups perifèrics tenen dotacions, hi ha universitat, nous museus i teatres, Planetari, estadi de futbol, pavellons esportius, s'han enterrat les vies del tren i desviat la nacional, es va canalitzar el riu Sec, esperem que la ronda de circumval·lació es tanque prompte, com també l'accés al port».

«Amb la commemoració del 40 aniversari de les primeres eleccions municipals i de la constitució de les corporacions democràtiques paguem un deute amb la història política recent», ha apuntat Marco, per a tancar la seua intervenció ressaltant «els valors que ens han permés arribar fins ací: diàleg, participació, tolerància, compromís, responsabilitat, benestar i progrés. En una sola paraula: democràcia».

En l'esdeveniment, durant el qual s'ha fet lliurament d'una memòria gràfica als exalcaldes i a l'anterior corporació municipal, també ha pres la paraula el cronista de la ciutat. Gascó ha subratllat la doble efemèride per a Castelló, amb la commemoració de la fundació de la ciutat i els 40 anys d'ajuntaments democràtics. En el primer cas ha fet un repàs a la història de la capital, en la qual «el poble és l'autèntic i gran protagonista, amb una identitat liberal, oberta, tolerant, emprenedora, laboriosa i plena de caràcter». I en el segon, ha reflexionat, com a historiador, «sobre els sis comicis urbans, que em porta a pensar que Castelló ha conegut en aqueixos 40 anys, la transformació més gran de la seua història i també ha manifestat el seré esperit personal d'un poble que en l'anàlisi de la forqueta del seu vot, demostra ser d'una concepció centrada que fuig dels extrems».

A l'acte institucional han acudit els exalcaldes Antonio Tirado, Daniel Gozalbo, Alberto Fabra i Alfonso Bataller, la vicepresidenta de les Corts, María José Salvador, i el president de la Diputació, José Martí, a més de regidors, diputats i senadors, entre altres.