21/11/2017
Més de 300 de persones han participat en les xarrades i tallers promoguts per Sostenibilitat i s'han repartit 4.000 plantons.
Promoure els cultius ecològics i de temporada en els horts urbans de Castelló. Est ha sigut l'objectiu del programa formatiu Horts a la Ciutat impulsat per la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental de l'Ajuntament de Castelló, que de maig a novembre ha sumat la participació de diversos centenars de persones en les 60 xarrades i quatre tallers impartits dins d'aquestes jornades. El projecte de l'àrea de Sostenibilitat, dirigida per la regidora Sara Usó, ha sigut coordinat a través de la cooperativa Hort del Manyano i ha posat la llavor per a una revolució verda que integre pedagogia, acció comunitària i sostenibilitat.
Més de 60 xarrades en els horts urbans i quatre tallers han reunit a més de 300 usuaris i usuàries dels horts urbans de caràcter municipal. Esperanza Meléndez, directora de la Cooperativa Hort del Manyano i coordinadora del projecte, ha explicat que "aquesta primera edició ha aconseguit generar confiança entre els usuaris de les parcel·les d'horts urbans a l'hora de practicar l'agricultura ecològica tal com arreplega el Reglament europeu". Així mateix, ha destacat el "caràcter innovador" d'un programa que també ha comptat amb la implicació de les diferents associacions veïnals que gestionen aquests espais verds de la ciutat.
La clausura, en la qual s'han lliurat diplomes a les persones que han participat en els tallers formatius, ha comptat amb la presència de la regidora de Salut Pública i Gent Gran, Mary Carmen Ribera, qui ha subratllat l'èxit d'aquest cicle "per a fer de Castelló una ciutat una mica més sostenible, saludable i integradora".
A més de les xarrades in situ en els horts urbans i els tallers, també es procedit a fumigar les parcel·les amb productes ecològics certificats per a disminuir i prevenir plagues que afectaven de manera negativa als cultius, una tasca realitzada pels tècnics de la Cooperativa. També s'han lliurat més de 4.000 planters ecològics certificats amb la finalitat que els usuaris s'inicien en l'agricultura ecològica, tal com marca el Reglament de Producció Ecològica de la Unió Europa, i s'establisca la dinàmica de sembrar cultius de temporada i autòctons en la mesura del possible.
La regidora Sara Usó ja va apuntar en l'obertura del programa Horts a la Ciutat que "aquests tallers tenen com a finalitat iniciar als usuaris dels horts urbans municipals en conceptes de sostenibilitat, medi ambient, agricultura ecològic i el foment de l'estalvi d'aigua per a poder aplicar aquests coneixements en les parcel·les de les quals són titulars". Uns objectius que s'han complit.