22/08/2021

Marco en los premios ciencia e innovacion.jpg

L'Ajuntament rep reconeixements a nivell europeu i nacional per la modernització en l'administració i en plans estratègics

L'Ajuntament de Castelló consolida la seua aposta per la innovació per a continuar transformant la ciutat, fomentar el talent i l'emprenedoria i adaptar-se a les necessitats de la ciutadania amb noves eines. "Aquest govern municipal aposta per la innovació com a palanca de canvi i, per això, venim desenvolupant des de 2015 un intens exercici d'identificació i planificació de projectes innovadors per a generar noves oportunitats i millorar la qualitat de vida de la ciutadania", ha manifestat l'alcaldessa, Amparo Marco. Un compromís en relació amb el sistema de gestió de la innovació la sistematització de la qual dins de la corporació ha facilitat l'adaptació a les exigències derivades de la covid-19, amb l'impuls a l'administració electrònica i els diferents plans de modernització.

Entre les accions innovadores activades per l'Ajuntament de Castelló, destaca la Compra Pública d'Innovació (CPI), com una eina que persegueix, entre altres coses, mobilitzar la innovació per al benefici dels serveis que presta el sector públic i fomentar la innovació en sectors estratègics, a més de millorar l'eficiència de la despesa pública. "Som conscients de la necessitat d'avançar en la cerca de noves eines, per això treballem amb la Compra Pública d'Innovació, amb l'objectiu de mobilitzar més recursos per a la cerca de solucions innovadores i el foment de la innovació a través de la contractació pública", ha apuntat Marco. L'Ajuntament també impulsa la Càtedra Ciutat de Castelló, dirigida al foment del talent, de la formació, la investigació, la innovació i la cultura.

Altres iniciatives són el sistema monitorat d'elaboració i aprovació dels plans departamentals que serveix de base per a preparar el pressupost municipal. Un sistema que periòdicament atrau l'interés d'altres consistoris i que va ser premiat en 2019 en la jornada LocalTIC celebrada a Cunit. També destaca la metodologia de seguiment dels acords de govern; el foment del debat sobre la innovació i la modernització i la seua implementació amb els grups d'interés rellevants; o la creació d'un ecosistema d'innovació compost per servidors públics, acadèmia, ciutadania, sector privat i organitzadors socials.

En la mateixa línia, els reptes d'innovació s'han vinculat de manera explícita en plans estratègics com el Pla Smart City Castelló 2018-2022, el Pla d'Impuls de l'Administració Electrònica PiAE (2019-2020), l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi) 2014-2020, l'Agenda Urbana Castelló 2030, el Pla Estratègic d'Ocupació 2016-2019 i l'I Pla de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i la Solidaritat 2019-2022. A més, el foment del debat sobre innovació i modernització planificades davant la demanda d'un servei, s'ha plasmat en iniciatives com el programa de control i gestió de l'absentisme escolar, la fira Castelló Crea d'innovació i emprenedoria o els premis Emprenedoria Castelló Crea.

Al seu torn, l'Ajuntament és present en fòrums, grups i comissions on es tracta la innovació en l'administració local i ciutats smart, a nivell local, autonòmic i estatal. Entre elles, la comissió creada ad hoc per a coordinar les polítiques d'innovació i suport a l'ecosistema emprenedor de base tecnològica, i de la qual també forma part la Diputació i la Generalitat.

Tot aquest treball li ha valgut al consistori diversos reconeixements durant els últims anys; l'últim d'ells el Premi Innovagloc al millor govern innovador local, atorgat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i la seua Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana. Una distinció que posa en valor les accions que s'han impulsat des de l'equip de govern per a avançar cap a un model de ciutat basat en el coneixement, i en la investigació sostenible a nivell social, econòmic i mediambiental.

El Premi Innovagloc contribueix a consolidar a Castelló com a referent nacional i internacional en el desenvolupament innovador. És l'últim resultat de l'esforç en matèria d'impuls de la innovació que es realitza i pel qual Castelló ja ha sigut reconeguda anteriorment amb distincions com el Premi a la Ciutat de la Ciència i la Innovació i l'elecció per part de la Comissió Europea per a entrar en la xarxa Intelligent Cities Challenge, en la qual com a membre, la ciutat té l'oportunitat de treballar amb les ciutats més avançades en el camp de la innovació aplicada a entorns urbans i intercanviar aprenentatges i experiències per a continuar avançant. A més, Castelló forma part del consell rector de la Xarxa Innpulso, la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, des de la qual recolza l'aposta per la innovació i la gestió de fons europeus.