08/03/2016

pai mestrets(1).jpg

Nomdedéu, ha volgut agrair a l'Associació Mestrets "la seua lluita i dignitat durant 13 anys de dolor injust i innoble"

El regidor d'Ordenació del Territori, Mobilitat i Àrea Metropolitana de l'Ajuntament de Castelló, Rafa Simó, ha anunciat aquest matí en roda de premsa que "la idea que té aquest equip de govern, sempre comptant amb la participació ciutadana i l'opinió dels veïns, és deixar la zona de Mestrets com a sòl no urbanitzable en el futur Pla General d'Ordenació Urbana". No obstant açò, es podran realitzar actuacions que milloren la zona dotant-la de serveis públics d'acord amb el que la Llei Urbanística permet en sòl no urbanitzable.

Simó ha realitzat aquestes declaracions després de conèixer-se la sentència ferma del Tribunal Suprem que ha ratificat la nul•litat del PAI Mestrets i que ha vingut a donar-los la raó als veïns després de 13 anys de lluita judicial.

Sobre aquest tema, el regidor ha recordat que "el pla de 2000 ja superava els límits de zona residencial prevista en l'estratègia territorial de la Generalitat Valenciana" i la sentència "ve a reafirmar la nostra idea que en aquests sectors no era una alternativa viable ni sostenible per a l'urbanisme, ja teníem la raó política i ara tenim també la judicial".

El titular d'Ordenació del Territori també ha manifestat que "els nostres models urbanístics no van cap a un desenvolupisme pur i dur, sinó que es dirigeixen cap al microurbanisme, cap a la integració dels PAI ja disseminats. És a dir, anem a actuar sobre els barris ja existents pensant en les necessitats dels ciutadans i no d'esquena a ells, com s'ha vingut fent en els últims temps".

Per a açò, el regidor té la intenció de reunir-se de nou amb els representants de Mestrets per a conèixer les seues inquietuds i les seues preocupacions per a estar del costat dels veïns i no d'uns pocs. Simó ha afegit que "aquesta sentència és una oportunitat per a fer un urbanisme al costat dels ciutadans, participatiu, real, prudent i sense càrregues urbanístiques injustes i coherent amb la situació demogràfica i econòmica actual real. És una oportunitat per a fer les coses bé".

Agraïment a l'Associació Mestrets

Per la seua banda, el vicealcalde de Castelló, Enric Nomdedéu ha volgut "agrair a l'Associació Mestrets per la seua lluita i per la seua dignitat i volem demanar-los perdó en nom d'aquest Ajuntament perquè els governs anteriors van actuar al marge de la llei infringint un dolor injust i innoble a les famílies afectades i un gran sofriment tant econòmic com a emocional veient-se sotmesos durant 13 anys a la pressió de no saber on dormirien l'endemà".

El vicealcalde ha afegit que "si jo fóra membre d'algun d'aquells governs estaria demanant perdó dia sí i dia també, ells no ho faran i per açò ho fem nosaltres en nom d'aquesta institució". La sentència confirma, 13 anys després, "que el que volia fer el Partit Popular amb el PAI Mestrets era il•legal i que pretenia afavorir a uns pocs en contra de l'interès general i en perjudici de molts".

Nomdedéu ha continuat explicant que el model especulatiu del Partit Popular consistia en "primer augmentar el preu del sòl fent inviable l'ús social del mateix, després concentrar la propietat en grans empreses perjudicant així a les famílies propietàries de construccions en la zona, per a acabar expulsant-les via pressió i a través d'ocupes subvencionats exercint bullying urbanístic, tal com han declarat les famílies en les seues nombroses denúncies; també tirar diners públics en projectes innecessaris com el Centre de Convencions o la VIU i, el que és més greu, tot açò realitzat de manera il•legal, com ha confirmat la sentència".

"La terrible política de contenidors que no està feta per a les persones sinó pensant única i exclusivament en la construcció i la posterior inauguració de grans edificis ha acabat sempre en el malbaratament de diners públics, exemple d'açò va ser el pagament de 2,7 milions a Calatrava pel projecte del Centre de Convencions, que mai es va realitzar i mai es realitzarà", ha conclòs Nomdedéu.