08/05/2020

El 9 de Maig, Dia d'Europa, ret homenatge a la solidaritat ciutadana que contribueix a superar la crisi del coronavirus

L'alcaldessa destaca que la “simbiosi” entre la política local i la comunitària ajuda a la transformació urbana i social de Castelló

Àudio d'Amparo Marco

Castelló s'uneix aquest dissabte, 9 de maig, a la celebració del Dia d'Europa. Una jornada que es trasllada al pla virtual pel coronavirus, amb nombroses activitats online per a retre homenatge a la ciutadania europea. La mateixa que, des d'un esperit de solidaritat, contribueix al fet que els països de la Unió superen l'impacte socioeconòmic d'aquesta crisi sanitària.

Per a la capital de la Plana, receptora de la major inversió de fons europeus de la seua història, el 9 de maig pretén convertir-se a més en una oportunitat per a mostrar la senda de transformació en la qual avança ferma la ciutat gràcies a aquesta simbiosi amb Europa. “Ens hem marcat Europa com a model, però Europa està posant també la seua mirada a Castelló. Hem establit una relació d'aprenentatge mutu, una cooperació que no sols està donant resultats sinó que es revela més necessària que mai per a superar contextos tan complexos com l’actual”, indica l'alcaldessa, Amparo Marco.

Claudia (25 anys) exemplifica la connexió Castelló-Europa. Graduada en Traducció i Interpretació, aquesta castellonenca és titular de la Beca d'Especialització Professional en Projectes Europeus convocada per l'Ajuntament a través de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica. “Durant la carrera vaig fer una assignatura de Traducció Jurídica i em va cridar l'atenció el món de les institucions europees. Això em va animar a presentar-me a la beca”. “Tot és nou per a mi, però estic aprenent molt. Penses que les decisions en la política comunitària són entre ells i per a ells, i no, es tradueixen en projectes que es poden palpar a Castelló. La meua visió sobre Europa és ara diferent. Em crida molt l'atenció la representació de la Comunitat Valenciana a Brussel·les, i que l’Ajuntament tinga un departament específic per a tendir nous ponts amb Europa”, sosté Claudia. “En aquests mesos de treball he descobert que hi ha moltes vies de finançament i de col·laboració per a poder desenvolupar projectes molt interessants”, afig.

L'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible EDUSI-Transforma Castelló, amb una inversió de 20,2 milions d'euros cofinançada per l'Ajuntament i els fons Europeus de Desenvolupament Regional FEDER, és una de les cares més visibles d'aquest feedback europeu-castellonenc. Sobre ella i les seues dotze operacions d'impacte social i ambiental, s'ha vertebrat el disseny d'aquest futur conjunt més innovador, sostenible i social, que ha ramificat i crescut cap a altres àmbits.

“Molts dels projectes que estem materialitzant al costat d'Europa han continuat avançant durant l'estat d'alarma”, ha afegit Marco. És el cas de la recent aprovació de l'ampliació de la xarxa ciclista urbana amb dos trams a Castell Vell i Pascual Asensio cofinançada per FEDER, o de la renovació de l'enllumenat públic per a reduir a la meitat la factura de la llum i revertir els efectes del canvi climàtic. Aquesta última operació, valorada en 14,8 milions d'euros que finançaran al 50% l'Ajuntament i la Unió Europea, també contribuirà a la reactivació econòmica de Castelló davant la crisi del coronavirus redundant en la generació d'ocupació, ha ratificat Marco.

Durant aquestes últimes setmanes Castelló s'ha convertit en la primera ciutat espanyola a unir-se a la Ruta Europea de la Ceràmica, que suposarà “un revulsiu per al nostre sector turístic i per al nostre patrimoni”, diu l'alcaldessa. Una notícia que s'uneix al recent premi de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) concedit a Castelló com a millor gestora de projectes i fons europeus de la Comunitat.

El pioner concurs Europa Transforma Castelló per a promoure els valors europeus entre estudiants de Secundària de la capital ha despertat l'interés de les institucions comunitàries, que ja han sol·licitat una visita de camp a la ciutat per a finals d'enguany per a conéixer in situ com aquest tipus d'iniciatives està implicant la ciutadania més jove en el projecte europeu. Així ho ha traslladat el Cap d'Unitat de la DG Regio de la Comissió Europea, i màxim responsable dels fons FEDER per a Espanya i Portugal, Vicente Rodríguez Sáez, després de qualificar a Castelló com a exemple en la comunicació i sensibilització a la ciutadania sobre la importància dels fons europeus i de la pertinença a la Unió Europea. La visita se suma a la que realitzaran a Brussel·les l'últim trimestre representants del Consell de la Discapacitat de Castelló.

La ciutat es troba immersa a més en l'elaboració de l'Agenda Urbana Castelló 2030, adaptada als Objectius de Desenvolupament Sostenible i clau perquè la capital de la Plana puga optar al nou període de finançament europeu 2021-2027.

“Continuarem posant la nostra mirada a Europa i estrenyent llaços amb les institucions comunitàries; tot el que hem posat en marxa des d'ací i al costat d'elles demostra que estem en el bon camí per a continuar creant oportunitats i benestar, i poder afrontar nous desafiaments socials, ambientals i econòmics. Hui som més Europa, i Europa és més Castelló”, conclou Marco.