25/07/2020
Els fons gestionats amb aquests criteris s’han incrementat un 160 % des de 2017
La perspectiva de gènere inclosa en l’elaboració del pressupost municipal de 2020 servirà per a compensar les desigualtats i afavorir la integració social i laboral de les dones en condicions d’igualtat. En concret, el Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) de Castelló estima que fins a 27.521.818 euro serviran per treballar en aquestes dues línies i complir les directrius del pla municipal d’igualtat.
Aquests fons han crescut més d’un 160% d’ençà que l’Ajuntament de Castelló va començar a aplicar l’enfocament de gènere als pressupostos, l’any 2017. Contribueix a aquesta crescuda l’increment del nombre de departaments i àrees municipals que treballen amb la metodologia impulsada pel SIO i als que enguany s’incorporen l’oficina EDUSI, Plurilingüisme i Foment del Valencià, l’Oficina de les Persones Majors, Família i Infantesa i el Pla de Mitjans de Comunicació.
Aquestes són algunes de les conclusions que ha presentat el personal del SIO i de l’àrea de Gestió Econòmica als regidors municipals implicats l’impuls de l’estratègia. Han participat en la trobada la regidora de Feminismes i LGTBI, Verònica Ruiz; l’edil d’Hisenda, David Donate; i el responsable de Transparència i Bon Govern, Ignasi Garcia.
En total, el consistori treballa amb 341 línies, 84 de es quals tenen un impacte directe en el foment de la igualtat. Altres 257 mantenen un impacte indirecte, encara que l’objectiu és «que el conjunt de l’Ajuntament incloga en els seus plans departamentals accions per a acabar amb la subrepresentació de les dones i el menor accés a recursos econòmics o subvencions» com ha explicat la regidora de Feminismes.
Ruiz ha reconegut que «la incidència i l’aplicació de la perspectiva de gènere als pressupostos municipals ha crescut exponencialment» des de 2017 i això «iens marca el camí per a continuar avançant amb mesures per tal d’implicar a més departaments i que les necessitats de les dones siguen tingudes en compte en els grans projectes que inclou aquest pressupost, més després d’una situació com la de la crisi sanitària que ha contribuït a fer més profunda la bretxa de gènere».
En aquest sentit, Donate ha recordat que els Pressupostos amb enfocament de gènere es van posar en marxa per a donar resposta i pal·liar les situacions de desigualtat. “És necessari identificar en els programes pressupostaris quines mesures es poden dur a terme per a compensar, fins a arribar a eliminar, la desigualtat de genere”, ha indicat. Donate ha recalcat que el govern municipal “està fent passos en aquest sentit i així ho reflecteix el fet que en el Pressupost 2020 s'han incrementat les àrees de gestió municipals que han enfocat el pressupost amb perspectiva de genere”.
Per la seua banda, el regidor Garcia ha posat l’accent en l’esforç fet pel personal per tal d'implementar la utilització de ferramentes que en permeten «fer una avaluació posterior i conèixer el resultats aconseguits, una informació que ens servirà per a rendir comptes a la ciutadania».
Per incidència de la perspectiva de gènere, les àrees que identifiquen impacte de gènere en la pràctica totalitat del seu pressupost són el mateix SIO; Inclusió Social, SEPEIS de personal de bombers/as, Oficina del Major, Prevenció de Trastorns Addictius y Cooperació i Agència de Desenvolupament Local. Superen el 80% en departaments com Coordinació de Projectes Socials, Atenció a la dependència, Dinamització Comunitària, Convivència Social, Família i Infància, Habitatge, Joventut, Plurilingüisme, EDUSI o el Pla de Mitjans de comunicació.
Dins de les despeses i inversions d'impacte directe, el 71% són per a coresponsabilitat social per a la cura i sostenibilitat de la vida, el 19% s'han identificat per a cultura de la igualtat i el 10% està focalitzat en dones. Les dades «desarmen el mite que els pressupostos amb enfocament de gènere són pressupostos per a dones» i evidencien que «per a aconseguir la igualtat real serà necessari un major esforç», com recull l’informe presentat pel SIO.