30/09/2021
El Grau, el Centre i les zones Est i Oest completen la renovació de la seua xarxa lumínica i els districtes Sud i Nord finalitzaran el muntatge al novembre
La transformació del mapa lumínic de Castelló en un sistema més eficient, sostenible, precís i intel·ligent és ja palpable. Renovar amb tecnologia LED els 24.000 punts de llum que integren quasi al complet l'enllumenat urbà de la ciutat era el repte del projecte de finançament europeu gestionat per l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE). Una actuació que també persegueix transitar de manera ferma cap a una economia baixa en carboni gràcies a les més de 7.000 tones de CO que s'evitaran a l'atmosfera; la reducció dels nivells de contaminació lumínica i el cost de la factura de la llum, que baixarà en 1,9 milions d'euros a l'any.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que ja s'ha culminat aquesta transformació lumínica en quatre dels sis districtes objecte del projecte. "Set mesos després de l'inici del projecte, ja s'ha finalitzat la instal·lació en quatre districtes i en altres dos s'està encarant la recta final", ha indicat. "Una substitució d'enllumenat per un altre més sostenible amb el Castelló és ara més verd i saludable", ha recalcat.
Amb l'objectiu de divulgar entre la ciutadania l'impacte positiu del nou enllumenat LED, donar a conéixer els seus beneficis en el dia a dia i informar sobre l'avanç del projecte, aquest dijous, 30 de setembre, s'ha posat en marxa un esdeveniment de màrqueting en la plaça de la Pescateria amb un punt informatiu des del qual s'han distribuït díptics i merchandise.
El primer a estrenar il·luminació ha sigut el Grau. El districte mariner, amb el passeig marítim i els voltants del parc del Pinar com a eixos, llueix ja les seues noves 2.592 fanals LED que suposen una equivalència anual de 799 tones d'emissions reduïdes de CO2 i un estalvi en la factura de la llum de 205.792 euros, segons ha informat Ferrovial, executora d'aquest lot. La firma assumeix també la renovació de l'enllumenat del districte nord, que ja frega el 50% d'execució amb 1.700 nous punts de llum, i preveu estar finalitzat al novembre. L'actuació ací inclou, entre altres, la substitució de l'enllumenat exterior de l'emblemàtic estadi Castàlia i de l'avinguda Caputxins.
També quasi completa està la zona Centre, on a penes queden per instal·lar 200 lluminàries de les més de 2.500 projectades. Un procés que es donarà per acabat a la segona meitat d"octubre, segons la executora, l'UTE Telecso-Aceinsa Movilidad.
El districte Est ha culminat també la transformació de l'enllumenat amb la instal·lació de l'última dotzena de fanals en el camp esportiu de la zona de Rafalafena i l'interior d'un parc d'habitatges.
Elecnor ultima per la seua part la renovació de l'enllumenat de la zona Oest, que ha requerit també de treballs nocturns per a canviar els projectors de la línia del TRAM entre passeig Morella i la Universitat Jaume I. "La crisi de la Covid ens ha obligat a fer els treballs mitjançant brigades bambolla", assenyalen des de l'empresa, que se centra ara en el canvi a LED de la zona Sud.
Els 24.000 nous fanals duren més del doble que les tradicionals. A més permeten ajustar el nivell d'il·luminació de la xarxa local al marc legal europeu del reglament d'eficiència energètica i converteixen a Castelló en referent en tecnologia, situant la ciutat entre les més eficients i menys contaminants.