11/07/2022
El projecte està dissenyat per a promoure noves narratives sobre la diversitat entre persones joves adaptant el Quadern de viatge cap a les Ciutats Interculturals
L'Ajuntament de Castelló i el de Fuenlabrada participen en el projecte "Un viatge artísticament necessari", finançat pel Consell d'Europa a través del programa ICC -Intercultural Cities. Es tracta d'un projecte dissenyat per a promoure noves narratives sobre la diversitat entre les persones joves, utilitzant i adaptant el Quadern de viatge cap a les Ciutats Interculturals. Aquest quadern, amb il·lustracions de Miguel Gallardo, es va elaborar l'any passat en el marc de la campanya de sensibilització #unviajenecesario en la qual participen totes les ciutats de la RECI (Xarxa Espanyola de Ciutats Interculturals) amb el suport de ICC.
Aquesta és la tercera vegada que el Consell d'Europa convoca ajudes interurbanes per al pilotatge, implementació i desenvolupament d'eines de ciutats interculturals i metodologies a través de la cooperació internacional.
La regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Patricia Puerta, ha destacat que "tant Castelló com l'Ajuntament de Fuenlabrada compten amb una llarga trajectòria en la gestió de la diversitat cultural i formen part de la Xarxa Espanyola de Ciutats Interculturals". Porta ha apuntat que aquest projecte és un reconeixement i un reforç de les esmentades polítiques de gestió de la diversitat cultural.
El projecte "Un viatge artísticament necessari" es troba liderat per les Regidories de Benestar Social de tots dos Ajuntaments donant inici el passat 10 de maig i tenint previst finalitzar el pròxim 30 de desembre. Aquest projecte es dirigeix a grups de joves culturalment diversos amb la finalitat de promoure el seu pensament crític i analitzar el discurs social existent des d'una perspectiva intercultural.
El projecte consta en una primera fase d'una formació tècnica on els equips de mediadors i educadors de tots dos ajuntaments rebran una formació específica que els permeta adaptar l'eina generada per la RECI al context de la joventut. Després d'aquesta primera formació els joves seran els que es formen en el desenvolupament de competències interculturals de manera que es genere un context inicial de qüestionament sobre discursos quotidians relatius al fet migratori i com ells mateixos també són generadors d'aquests propis discursos buscant noves narratives que permeten fer fronts a aquest context inicial.
En una segona fase, els joves treballaran en la producció de narratives alternatives que es materialitzaran en un producte artístic sensibilitzador dissenyat per ells.
Finalment, el projecte donarà com a resultat final una guia metodològica per a l'adaptació del quadern a la població juvenil, un producte artístic que en el cas de Fuenlabrada serà "Un Museu Viu" i en el de Castelló de la Plana "Un Teatre Fòrum", i un vídeo que documentarà tot el procés.
Per part de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, s'ha aconseguit la implicació de 16 joves de 5 nacionalitats diferents, en espais d'educació no formal. Després de la realització de la formació inicial, es va generar un procés de transformació social basat en metodologies artístiques on el Teatre Participatiu es va convertir en l'eina vehicular d'aquesta nova fase creant a través de l'un guió adaptat a les seues vivències i les del seu context d'acolliment convertint-lo en un producte final artístic, l'obra "Viatge, Color i Cultura", la qual va comptar amb una passada inicial dijous passat dia 30 de juny en el teatre Raval.
Per part de l'Ajuntament de Fuenlabrada, aquesta iniciativa es duu a terme en col·laboració amb l'Associació Naranjoven; fins hui s'ha format a 9 educadors, que en el campament urbà del 27 de juny al 15 de juliol, faran possible que un grup de joves inicien el seu propi viatge intercultural per la nostra ciutat. En total es preveu que participen fins a 200 joves de la ciutat en aquest viatge intercultural.