26/09/2016
El regidor Rafa Simó destaca l'aposta per un micro urbanisme més social en una sessió de treball amb un centenar d'estudiants.
Un centenar d'estudiants de l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València (ETSA-UPV) han realitzat una visita guiada al barri Crèmor de Castelló i el seu entorn de la UJI, el Raval Universitari, l'avinguda l'Alcora i el llit del riu Sec. Aquesta jornada, coordinada a través de l'àrea de Desenvolupament de la Ciutat de l'Ajuntament de Castelló, s'emmarca dins del programa curricular del Taller 1 del Departament de Projectes Arquitectònics de l"ETSA-UPV per a aquest curs 2016-2017 que permetrà desenvolupar una connexió urbana d'alta qualitat del barri Crèmor i el seu entorn amb la resta de la ciutat.
El regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha participat en aquesta sessió de treball que ha arrancat amb una xarrada teòrica en el saló d'actes de la Fundació Universitat-Empresa (FUE) de la Universitat Jaume I. Simó ha destacat que aquest "projecte encaixa amb el micro urbanisme que es pretén impulsar des del Govern municipal per a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes". A més, Simó ha afegit que també "és una nova manera de fer un urbanisme més participatiu que compte amb l"opinió de la ciutadania i tinga en compte les seues necessitats".
El coordinador de l'àrea de Desenvolupament de la Ciutat, Sostenibilitat, Medi ambient, Habitatge i Serveis Urbans, Fernando Calduch, ha explicat que el nou Pla General ara en redacció pretén configurar la zona "com una connexió urbana d'alta qualitat entre el cas de la ciutat i la zona universitària cobrant especial importància la presència del riu Sec i les seues riberes".
En aquest sentit, la proposta plantejada des de la Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament de Castelló especifica que "serà fonamental la interpretació del llit del riu no com un element separador sinó vertebrador del territori, que puga actuar com a element natural i paisatgístic integrant de la infraestructura verda". La integració proposada també haurà de tenir en compte la creació d'una nova xarxa viària i sòls dotacionals així com l'encaix dels grans nodes de transport públic existents.
El Taller 1 del Departament de Projectes Arquitectònics de la UPV aborda aquest projecte amb l'objectiu que siga un treball de diagnòstic, anàlisi i proposta per a possibilitar l'adopció d'accions encaminades a la millora del barri i la seua integració amb la ciutat, a la recuperació paisatgística i mediambiental del llit del riu Sec i la resolució dels conflictes que es deriven del seu encaix en la ciutat construïda, amb la voluntat de propiciar nous models de desenvolupament més sostenibles i adaptats als actuals estàndards de qualitat de vida.
Es pretén que els diferents treballs que es desenvoluparan al llarg del curs 2016-2017 en el Taller 1 de l"ETSA-UPV, que engloba a tots els cursos de la carrera professional, conferisquen alhora arguments que possibiliten aconseguir el coneixement necessari per a una nova generació d'arquitectes, més preocupats per la integració urbana, per la sostenibilitat i el paisatge que per models urbanístics depredadors de territori.
L'edil Rafa Simó ha reiterat que "des de la Regidoria d'Ordenació del Territori es prestarà tota la col·laboració necessària a l'Escola d'Arquitectura, tant al professorat com a l'alumnat, amb la finalitat de que s"assolisquen els objectius del curs, que finalitzarà amb una exposició dels treballs en la nostra ciutat".