27/02/2019

mercado central.jpg

La remodelació busca convertir aquest espai en referent d'excel·lència en comerç alimentari i en eix de cohesió social i de dinamització econòmica del centre.

L'alcaldessa anuncia un procés de participació obert per a definir el nou concepte de mercat, cofinançat amb fons europeus.

El Mercat Central compleix 70 anys en 2019. Set dècades formant part de la història quotidiana de Castelló i sent un referent social, comercial i urbà per a milers de castellonencs. Per a posar en valor aquest emblemàtic edifici en ple nucli històric, aprofitar el seu potencial i multiplicar el seu paper com a motor de dinamització, l'Ajuntament de Castelló impulsarà la seua remodelació integral a través d'un procés participatiu obert i amb cofinançament europeu procedent dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). L'objectiu és "afavorir la innovació i l"emprenedoria social i transformar el Mercat Central en un espai generador de noves oportunitats, sense renunciar al seu paper tradicional com a punt de trobada social, de foment de les relacions entre persones i d'aposta pel comerç local i de proximitat", segons ha anunciat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

La reforma integral, amb un pressupost inicial que supera els 1,4 milions d'euros, s'executarà en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI)-Transforma Castelló. Representa la major injecció d'inversió europea a la ciutat, amb 20,2 milions d'euros cofinançats al 50% pel Consistori i FEDER.

Per a materialitzar el projecte de transformació de l"emblemàtic edifici s'articularà en els pròxims mesos un procés de participació obert al teixit social i econòmic castellonenc que definirà les línies estratègiques sobre les quals s'assentarà aquest nou concepte de mercat. Durant aquesta fase participativa s'exposaran les necessitats de comerciants i ciutadania, així com els nous models de negoci que pot sumar el recinte. "No volem que siga un projecte unilateral sinó recórrer aquest camí junts, amb les persones usuàries del mercat i els venedors", ha dit Marco. A través d'un sistema d'enquestes es recopilaran i avaluaran les idees per a transformar l'immoble, el seu contingut. Una segona fase abordarà el seu continent. Serà mitjançant un concurs internacional d'idees per a definir la remodelació arquitectònica de l'edifici, "comptant sempre amb el somnis dels qui donen vida al mercat", ha indicat l'alcaldessa.

La previsió és que el projecte puga licitar-se en el segon semestre de 2019 i que la remodelació s"inicie en 2020.

"L'Ajuntament és conscient que ha arribat l'hora de multiplicar les oportunitats del Mercat Central i d'atraure totes aquelles persones emprenedores i amb nous models de negoci que reinventen aquest espai central en la vida de la ciutat", ha subratllat la primera edil. Models de negoci on "l'impacte positiu amb l'entorn i la rendibilitat social i comercial aniran de la mà", ha especificat Marco. En la mateixa línia s'ha expressat la regidora d'Impuls de l'Activitat Econòmica, Patricia Puerta, que ha destacat que amb aquesta actuació es dóna resposta a una "reivindicació històrica".

A la roda de premsa també han assistit la coordinadora de la Unitat de Gestió Edusi-Castelló, Carmen Vilanova, i el gerent del Mercat Central, José Luis Hernández, que ha ressaltat la voluntat de comptar amb un mercat de referència per a la ciutat, "totalment renovat". Ha destacat a més l'aposta per donar-li un paper rellevant a la gastronomia dins del nou projecte.

Aquest pretén augmentar les oportunitats d'ocupació i de generació d'activitat econòmica, promovent la creació d'empreses socials i obrint-se a entitats que fomenten una agricultura menys contaminant i lliure de productes químics, que facen efectiva la integració social i laboral de persones en risc d'exclusió i milloren la qualitat de vida de la ciutadania.

Així, la regeneració física, econòmica i social del Mercat Central i el seu entorn es marca com a repte aconseguir un espai comercial renovat "coherent amb el model de ciutat que perseguim: més verda, més social, més compromesa, més inclusiva", ha indicat l'alcaldessa. "Es tracta, en definitiva, d'obrir el Mercat a la ciutadania. Que aquest es transforme en un espai on experimentar, aprendre i emprendre. On la tradició i la innovació siguen aliades estratègiques que contribuïsquen a dinamitzar encara més el nucli urbà", ha reivindicat Amparo Marco.