05/11/2020
Els cursos de la Regidoria de Transició Ecològica amb Agritec Ingenieros permeten obtindre el certificat d'agricultor professional
Àudio de Fernando Navarro
La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló en col·laboració amb l’empresa Agritec Ingenieros està impulsant un nou Pla de Formació en agroecologia dirigit als professionals i productors per ajudar al sector a avançar en innovació agrícola i reforçar la seua profesionalització. Esta iniciativa desenvolupada per l’empresa Agritec a petició de la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló és finançada pel Fons Europeu Agrícola en Desenvolupament Rural, consta de tres cursos i la seua realització permetrà a les persones inscrites l'obtenció del certificat de professional en agricultura que expedeix la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Transició Ecològica i Lluita contra el canvi Climàtic.
«La pandèmia ha posat de manifest la importància dels nostres agricultors i de la la sobirania alimentària. Ara el sector primari s’està situant ja com un nou vector de la recuperació econòmica. El nostre sector agroalimentari és encara potent i la nostra ciutat està molt arrelada a la nostra terra, però amb tots els representants del sector amb els quals parlem ens demanen més formació per permetre el relleu generacional i incrementar la rendibilitat amb noves formes de producció de proximitat i agroecologia, per això hem considerat important programar este Pla», explica Fernando Navarro, regidor de Transició Ecològica.
Aquest programa de formació està integrat per tres cursos que donaran nocions sobre l'inici en l'activitat agrària, la posada en marxa i disseny d'obradors per a la transformació dels productes primaris i sobre cobertes verds, per augmentar la posada en valor de l’ecosistema que es genera en una finca agrària. Les classes tindran lloc en la Cambra Agrària i podran seguir-se també de manera telemàtica en el web www.agritec-ingenieros.com. Les inscripcions es poden realitzar en el telèfon 964 86 62 72.
La primera sessió tindrà lloc els dies 16 i 17 de novembre, de 17 a 20 hores i versarà sobre el disseny i la posada en marxa d'obradors. Els dies 18, 19 i 20 de novembre, de 17 a 20 h. serà el torn del curs d’inici a l'activitat agrària, mentre els dies 23 i 24 de novembre tindrà lloc el seminari sobre "malherbologia i cobertes verdes; un enfocament agroecològic.
D'altra banda, la Regidoria promou també una nova edició del cicle formatiu dirigit als usuaris dels horts urbans, que també tindrà lloc en la Cambra Agrària i de manera telemàtica. El primer curs serà l'11 de novembre a les 17.30 hores i versarà sobre els coneixements fonamentals d'horticultura ecològica, que correrà a càrrec de l’agricultor local i impulsor de la cooperativa Ecograu, Manolo Vacas. El 12 de novembre, a les 17.30 h. serà sobre llavors i reproducció vegetativa. El 13 de novembre, a les 17.30 h. el sòl com a element viu. El 26 de novembre, a les 17.30, sobre eines i labors culturals. L'1 de desembre, a les 17.30 h. sobre lombricultura i compostatge. I el 2 de desembre, a les 17.30 h, sobre els sistemes de reg en els horts socials.
Este programa d’activitats és part del Pla de Reactivació Agrària que s’està dissenyant des de la Regidoria de Transició Ecològica amb la col·laboració del Consell Agrari i de Sostenibilitat municipal i que té com a objectiu afavorir que el sector agroalimentari siga part de la recuperació econòmica de la ciutat després de la pandèmia de la covid19.