27/05/2018
L'alcaldessa, Amparo Marco, explora noves vies de finançament a Europa per a avançar cap a un model energètic sostenible.
L'Ajuntament de Castelló ja ha activat el 100% de les 30 mesures arreplegades en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible que té com a objectiu reduir un 20% les emissions de CO2 de la ciutat de Castelló l'any 2020. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, va aprofitar la seua visita a Brussel·les de mitjan maig per a traslladar el grau de compliment d'aquest pla emmarcat dins del Pacte d'Alcaldes per al Clima i l'Energia. "Castelló és una ciutat compromesa amb el medi ambient, sensible als reptes que suposa el canvi climàtic i convençuda de la necessitat de reduir els gasos amb efecte hivernacle", ha subratllat la primera edil.
Aquestes 30 accions s'estructuren a través de quatre línies estratègiques: equipaments, sector serveis i domèstic; planificació; transport i participació ciutadana. El Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible de Castelló, redactat en 2010 i actualitzat en 2016, identifica com a punt de partida les 385.655 tnCO2 emeses en 2008, tant per consums públics com a privats. L'objectiu plantejat de reducció del 20% de les emissions per a 2020, i tenint en compte l'augment benvolgut de població per a aqueix any implica una previsió de 399.724 tnCO2, pansa per aplicar mesures que suposen una reducció de 79.944 tnCO2.
L'alcaldessa s'ha mostrat convençuda que "Castelló aconseguirà els objectius marcats per a l'horitzó 2020 amb mesures com l'ampliació de la xarxa de carrils bici, la instal·lació de punts de recarrega de vehicles elèctrics, la millora del transport públic per a afavorir el seu ús com a alternativa al vehicle privat motoritzat en els desplaçaments urbans o la potenciació de Bicicas, el servei municipal de préstec de bicicletes".
El Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible també contempla accions dirigides al sector privat per a fomentar la transició cap a un model energètic més eficient, sostenible i respectuós pel medi ambient. La instal·lació de comptadors intel·ligents, l'aprovació de plans Renove d'electrodomèstics classe A -classificació que avala l'eficiència energètica- i de calderes, entre altres mesures.
A més, també es fomenta la sensibilització, formació i educació ambiental a través de campanyes dirigides a escolars o l'organització de jornades formatives o formatives "amb la intenció de conscienciar sobre la importància de l'acció local per a combatre un problema global com el canvi climàtic", ha apuntat la primera edil.
Marco va aprofitar la reunió a Brussel·les amb Eugenia Mansutti, responsable de l'oficina del Pacte d'Alcaldes per al Clima i l'Energia, per a explorar noves vies de finançament que permeten aprofundir en aquest canvi cap a un model energètic més sostenible que contribuïsca a mitigar els efectes del canvi climàtic i millorar la qualitat de vida a Castelló.