06/03/2020

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló fa un primer pas per a impulsar una rehabilitació integral i sostenible del parc immobiliari de la ciutat. El seu objectiu és promoure una regeneració global amb inversions adaptades a les necessitats dels ocupants. La Regidoría de Fernando Navarro comença amb la contractació d'un servei que dissenyarà en els pròxims tres mesos una estratègia per a la rehabilitació sostenible i la transició ecològica de Castelló, una iniciativa que, a més de ser transversal, pretén aglutinar les diferents àrees municipals de l'Ajuntament.

"En l"Acord del Grau en la passada legislatura i actualment en l"Acord de Fadrell hem començat a dibuixar un futur de Castelló com una ciutat més compacta i sostenible. Ara, des de la Regidoria desenvolupem una estratègia per a impulsar el detall de la transició ecològica en el nucli urbà i veure quines polítiques públiques podem dur a terme per a incentivar el nou model energètic a les nostres cases", explica el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ressalta, en aquest sentit, que "en les últimes setmanes hem començat a recollir propostes de sectors econòmics i experts per a veure com podem potenciar l'eficiència energètica i les polítiques que han de traçar un Castelló a deu anys més sostenible".

Aquesta estratègia establirà un full de ruta a fi de promoure un projecte "que faça més eficients les inversions i multiplique la regeneració del parc d'habitatges, tenint en compte les necessitats vitals i financeres de les llars a través d'un disseny integral de l'edifici com a unitat ", segons la Regidoria. La proposta contemplarà una millora de l'eficiència energètica dels habitatges, producció local d'energia mitjançant consum compartit, millora de l'accessibilitat en ascensors i rampes, eliminació de les teulades de fibrociment i digitalització mitjançant la instal·lació de xarxes compartides.

Responsables de la signatura contractada per l'Ajuntament van mantindre la setmana passada una ronda de reunions amb regidors, tècnics municipals, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica de la Generalitat, Jaume Monfort, i amb representants dels sectors econòmics de la ciutat per a recaptar informació de cara a l'elaboració de la citada estratègia i analitzar punts de coordinació per a ampliar l'acció municipal.

L'informe de necessitats d'aquesta actuació, que té un pressupost de 17.000 euros, esgrimeix que "fins hui les experiències de rehabilitació en qüestions energètiques i d'accessibilitat no han sigut integradores, fet que incrementa els costos de les obres. Sempre s'han associat, a més, a la idea de subvenció pública, la qual cosa ha paralitzat els processe de rehabilitació". Indica que l'actual parc d'habitatges de Castelló es troba en l'actualitat "envellit, és ineficient energèticament i no és accessible". En aquest sentit, la nova estratègia de l'Ajuntament pretén promoure un model integrador, flexible i adequat a la realitat econòmica de cada comunitat de veïns.