14/02/2020

Els fons europeus FEDER i l'Ajuntament de Castelló cofinancen aquest projecte de 1,4 milions d'euros amb el qual emergeix una àrea per a estar, treballar i conviure amb més arbres i una font singular central d'efecte guèiser

L'alcaldessa destaca que el nou parc guanya seguretat en quedar totalment diàfan i aposta per la il·luminació sostenible amb tecnologia LED

El parc de La Panderola del Grau estrena des d'aquest divendres una imatge completament renovada amb la qual aquesta emblemàtica plaça guanya seguretat i funcionalitat sota el paraigua d'un nou concepte urbà: Urban Out-Lovers, que multiplica les possibilitats d'ús de l'espai públic. Amb 1.476.240 d"euros de pressupost cofinançat per l'Ajuntament de Castelló i els Fons Europeus FEDER, l'actuació posa a la disposició de la ciutadania una gran plaça de 11.300 metres quadrats més diàfana, amb zones esportives amb elements biosaludables i de jocs infantils, àrees de treball a l'aire lliure amb estructures d'ombra, més arbres i il·luminació led, mobiliari renovat i elements innovadors com una font singular central d'efecte guèiser.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presidit aquest matí amb el regidor d'Urbanisme, Rafa Simó, i les regidores de Gent Gran, Mary Carmen Ribera, i d"Infraestructura Verda, Isabel Granero, l'obertura al públic del nou parc després de l'acte de recepció de les obres, executades per la UTE Panderola del Grau (Vivers Centre Verd, S. A., Telecso, S.L. i Jujosa S.A). "L'objectiu d'aquest projecte ha sigut el de convertir La Panderola és un espai a l'aire lliure més obert, innovador, plural, amb més possibilitats d'ús, habitable i inclusiu, que facilite la vida quotidiana i que servisca per a revitalitzar el seu entorn. Un espai per a estar, treballar i conviure", ha ressaltat Marco. A més, s'ha referit a la seguretat que guanya el cèntric parc, que a més de renovar tot l'enllumenat amb sistemes de baix consum, ha eliminat les columnes i elements arquitectònics que alteraven la visibilitat, de manera que emergeix una plaça totalment diàfana.

Per la seua part, el regidor Simó ha destacat que "amb obres com aquesta millorem l'espai públic, amb un parc ple de detalls el projecte dels quals va nàixer de la participació ciutadana, a través del procés Grau Xarxa Oberta, del qual també va partir la idea del disseny de la plaça Josefina López".

El projecte cofinançat per Europa destaca a més pel seu compromís sostenible, en comptar amb 51 arbres més que abans de la remodelació i en apostar per enllumenat LED d'alta eficiència lumínica en tot el parc. La mateixa tecnologia que il·lumina la font singular i els dos rètols de grans dimensions en els quals apareixen El Grau i La Panderola.

El nou parc proposa un 'viatge' amb cinc "estacions" vinculades a paisatges comuns: la platja, el port, la indústria, la ciutat i la muntanya, articulades a través d'un eix per als vianants que recrea les vies de l'antiga Panderola i nous itineraris per als vianants secundaris.

La renovada plaça es divideix en quatre zones. L'oest, destinada al moviment i l'activitat física, disposarà un espai per a la pràctica esportiva i una altra d'esplai caní barrada i amb papereres per a la recollida específica d'excrements. La nord, que fa referència a la innovació tecnològica, habilitarà equipament i connexions wi-fi adequades per a les noves formes de treball i reunions a l'aire lliure a les quals s'obri aquest nou espai urbà.

En la zona est, vinculada amb el comerç i la restauració, se situen les dues edificacions preexistents, que es conserven, i la zona sud del parc es destina a jocs i altres activitats d'oci, amb zona per a jocs infantils.

L'àrea central del parc, delimitada per l'eix diagonal principal i per les zones nord i oest, anirà reservada al descans i a la realització d'activitats amb públic, amb pèrgoles per a donar ombra. Aquesta part inclourà un dels elements més singulars del projecte: una font lúdica-ornamental amb un joc de sòl que crea un efecte guèiser i il·luminada també amb tecnologia LED.

La remodelació integral del parc de la Panderola del Grau i el seu entorn és una de les dotze operacions que s'activaran fins a 2022 en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat EDUSI-Transforma Castelló, dotada amb 20,2 milions d'euros cofinançats al 50% per l'Ajuntament de la ciutat i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).