13/01/2023
La plataforma ‘decidim.castello.es’ recollirà des de dilluns i fins al 31 de març les iniciatives per executar 1,65 milions a tots els districtes
El Pla Decidim 2023/24 comença a caminar. L'Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana, obri aquest dilluns 16 de gener, a les 14.00 hores, i fins al 31 de març, la finestra digital de la plataforma decidim.castello.es perquè tota la ciutadania que vulga presente propostes per a millorar la ciutat. A la convocatòria, bianual, de pressupostos participatius, que té una dotació d'1.650.000 euros, hi caben propostes per a millorar l'urbanisme, la mobilitat i el trànsit, les instal·lacions i els serveis municipals, per a tenir una ciutat més neta i saludable, per a millorar el desenvolupament econòmic i el foment de l'ocupació, donar suport a les associacions i incentivar l'activitat sociocultural, per a millorar la situació de les persones amb diversitat funcional i la seguretat ciutadana.
El regidor de Participació Ciutadana, Francesc Mezquita, ha destacat que "el Decidim és una eina de desenvolupament de les polítiques de participació en la ciutat, un mecanisme de democràcia participativa en què qualsevol veí o veïna empadronat a Castelló major de 16 anys pot fer la seua aportació al debat d'idees per a millorar la ciutat en qualsevol àrea en què l'Ajuntament tinguem competències". Mezquita ha assenyalat, tanmateix, que farà una ronda de presentacions per les juntes de districte per mostrar al veïnat la iniciativa, que ha sortit també al carrer amb una campanya de difussió per la ciutat.
Quin és el procés?
Amb el llançament del procés participatiu del Decidim 2023/24, l'Ajuntament engega el procés per determinar les propostes durant 2023 i per a executar en 2024, i que s'articula en quatre fases: un primer calendari, fins al 31 de març, de recollida de propostes, en el que pot participar tota la ciutadania major de 16 anys, de forma on line a través de la plataforma 'decidim.castello.es'.
La fase de votació serà el 30 de maig al 2 d'octubre. Les persones enregistrades podran donar el seu suport a cada proposta en forma de vot ciutadà amb un màxim de 3 vots. Eixe llistat es traslladarà a cada consell de districte, que celebrarà una sessió en el darrer trimestre de l'any, abans del 18 de desembre, i en la que cada membre disposarà de 3 vots a distribuir entre totes les propostes rebudes.
Serà llavors quan Participació Ciutadana confeccionarà un únic llistat amb les propostes ordenades segons els vots, sumant els de la ciutadania i dels consells de districte, i amb els que superen el número mínim de 345 vots es passarà a la valoració tècnica i a l'estudi de viabilitat per emetre un informe, que haurà d'estar entre l'1 de gener i el 5 de febrer.
Les propostes s'ordenaran segons els punts obtinguts i els districtes a què pertanyen. La primera serà la que més vots haja aconseguit; la segona, la següent, el mateix, sempre que no corresponga al mateix districte. I així, segons les bases, els projectes aniran distribuint-se per tots els barris de la ciutat fins a esgotar el crèdit disponible, d'1,65 milions d'euros.
Els resultats del procés es publicaran al web 'decidim.castello.es' entre el 6 i el 12 de febrer de 2024. L'execució de les propostes seleccionades es farà en 2024, una vegada finalitzat el procés participatiu, que, de nou es fa bianual.