24/05/2020

20200524_AmparoMarco.jpg

El suport del teixit social i empresarial aferma una candidatura clau en el posicionament de la ciutat de cara a la nova convocatòria de fons europeus

Àudio d'Amparo Marco

Castelló fa un nou salt qualitatiu en la seua ja iniciada revolució innovadora amb impacte social, mediambiental i tecnològic i presenta la seua convocatòria per a convertir-se en una de les 50 ciutats de la Xarxa Intelligent Cities Challenge (ICC) de la Comissió Europea. Una oportunitat per a “posicionar-se més si cap com a ciutat innovadora, intel·ligent i sostenible”, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco.

La Xarxa de Ciutats Europees de la Innovació té com a objectiu esprémer el potencial de les tecnologies emergents i prendre mesures ambicioses per a millorar la qualitat de vida de la població urbana i garantir el creixement, la sostenibilitat i la resiliència. “La incorporació a aquesta xarxa oferiria a Castelló l'oportunitat de treballar amb les ciutats més avançades en el camp de la innovació aplicada a entorns urbans, aprendre i intercanviar experiències per a continuar millorant”, ha afegit Marco. La seua inclusió és a més “un eix clau en el disseny de la futura Agenda Urbana i prepararia a la ciutat en l'obtenció de noves inversions europees per a un futur”, ha indicat l’alcaldessa.

La candidatura municipal està dirigida per l'Ajuntament en estreta coordinació amb la Universitat Jaume I i l'Associació d'Empreses de Tecnologies de la Innovació, Xarxatec. Compta amb l'aval de 80 entitats representatives de l'ecosistema social i empresarial local, amb les quals “desenvoluparem un treball intens”, ha dit Marco. En aquest sentit, ha avançat que si s'aprova la candidatura, Castelló articularà una Taula d'Innovació en la qual estiguen tots aquests agents de manera que es puguen beneficiar del contacte amb les ciutats que integren la Xarxa”.

Amb l'aval dels 80 col·lectius s'intensifica un suport al qual Castelló suma l'experiència i els projectes posats ja en marxa per a avançar en aquesta senda. La carta de presentació local pivota sobre tres eixos. El primer és el relatiu a la innovació tecnològica, que pretén millorar la prestació dels serveis públics i potenciar el creixement i la competitivitat mitjançant la implantació i ús de les TICs. En aquest apartat, Castelló incorpora el seu Pla Smart City, que marca la ruta per a avançar en la construcció d'un model de ciutat intel·ligent. A més s'uneix la seua aposta per la Compra Pública d'Innovació per a l'adquisició de solucions i actius que milloren els serveis públics; la creació d'un Observatori Socioeconòmic d'Ocupació per a monitorar la realitat i la competitivitat local i fer tasques de prospectiva i anàlisi de les tendències de futur, i la posada en marxa d'una Cooperativa Emprenedora com a banc de proves en el qual poder experimentar una idea de negoci en un entorn controlat.

Diverses de les operacions contemplades en la seua Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), dotada amb 20,2 milions d'euros i cofinançada per Europa, responen també a aquest objectiu, com les ‘app’ per a controlar 800 places d'estacionament reservat o millorar la resposta davant emergències; o el futur nou portal ciutadà.

Sobre EDUSI planegen també uns altres dels principals avanços posats en marxa per Castelló en el camp de la innovació social. Ací emergeixen operacions com el futur Centre d'Envelliment Actiu i Saludable, el renovat parc de la Panderola del Grau –convertit en un espai de coworking i oci a l'aire lliure-, el nou pont Europa sobre el riu Sec per a connectar la zona oest, la transformació del Camí La Plana en corredor verd i ciclopeatonal o la millora de la seguretat i accessibilitat de les parades de bus.

La part d'innovació amb impacte ambiental segueix amb EDUSI (l'ampliació de la xarxa de carrils bici o la renovació de la flota municipal amb vehicles de baixes emissions són alguns exemples) i s'amplia amb el Projecte Europeu de Compra Pública Innovadora per a abordar el compromís de la ciutat amb la reducció de carboni i buscar solucions d'energia més sostenibles. Destaca també ací la participació en el projecte europeu Unalab per a traçar el model de desenvolupament urbà fins a 2050 sobre projectes amb tecnologies i solucions basades en la naturalesa; o l'ambiciós pla d'eficiència energètica amb 14,8 milions d'euros d'inversió cofinançada per Europa per a canviar a tecnologia led l'enllumenat públic i reduir a la meitat la factura de la llum.

Totes aquestes iniciatives armen la candidatura de Castelló a la Xarxa ICC amb la qual aspira tindre al seu abast més eines, crear sinergies que encoratgen una revolució tecnològica amb impacte transversal en l'àmbit social i mediambiental, i aconseguir un benefici econòmic directe en les empreses que conformen l'ecosistema local de la innovació.