16/04/2021
Transició Ecològica i Habitatge destaquen l'oportunitat del Pla de Reactivació per a millorar llars i reduir consums energètics
Àudio de Fernando Navarro
Les Regidories de Transició Ecològica i Habitatge de l'Ajuntament de Castelló han presentat dos projectes valorats en 7,1 milions d'euros al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya. Les Manifestacions d’Interés presentades per l’Ajuntament al Programa Barrios proposen la creació d’un Fons Rotatori Municipal que vaja acompanyant a les comunitats de propietaris a la rehabilitació dels edificis més envellits i la reforma dels habitatges municipals ubicats al carrer Bisbe Salinas.
«Confiem que estes Manifestacions d’Interés ens puguen servir per atraure inversions públiques del Pla de Recuperació, que té la transició ecològica com una de les prioritats. El consum energètic domèstic és el responsable del 26% de les emissions de CO2 a la nostra ciutat i en els últims anys no sols no s’han disminuït les emissions al ritme previst, sinó que s’han incrementat un 7%. Necessitem invertir per augmentar l’eficiència energètica, l’autoabastiment energètic i l'accessibilitat», explica el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.
El 35% dels habitatges de Castelló es van construir abans de 1979, abans del primer Codi Tècnic de l’Edificació, el que genera que el parc de vivendes de la ciutat siga poc eficient energèticament i poc accessible.
Per la seua banda, la regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido, destaca que el fons de recuperació «pot accelerar l'estratègia de rehabilitació d'habitatges municipals. Ara estem preparant la reforma de 20 habitatges públics del barri de la Guinea, i amb el finançament aspirem a millorar també l'edifici municipal de Bisbe Salinas, construït fa més de 60 anys i que requereix inversions en l'accessibilitat i instal·lacions energètiques».
La primera proposta dissenyada per Transició Ecològica planteja un pressupost de 6 milions d'euros que crearia un Fons Rotari Municipal amb el qual l’Ajuntament executaria directament obres en edificis residencials privats actuant com a Agent Rehabilitador i els propietaris participarien amb quotes de rehabilitació, un procediment similar als dels Plans d’Actuació Integrada però dirigit a la rehabilitació que es va contemplar en la l’última reforma de la Llei d’Ordenació del Territori i que ja s’ha posat en marxa en alguns municipis del país. Les actuacions milloraren les envolvents tèrmiques, instal·lació d’energies renovables, recuperació d’espais comunitaris i millores en l'accessibilitat. A més la Manifestació d’Interés incorpora l’avanç en innovació i economia circular al estudiar l’ús de materials de bioconstrucció.
El segon projecte, de la Regidoria d'Habitatge i valorat en 1,1 milions d'euros, preveu una reforma integral de 50 habitatges municipals situades en el barri de Grapa de Castelló, en les quals resideixen 200 persones. Les vivendes municipals van ser construïdes en 1959 i, tot i que s’han dut a terme tasques de manteniment, «presenten una necessitat de rehabilitació en termes d'eficiència energètica i accessibilitat molt gran», explica Garrido. L'actuació planeja reformes en envolupants, en les instal·lacions tèrmiques, la supressió de barreres arquitectòniques i la instal·lació d’ascensor, a més, també inclou l'ús de materials de bioconstrucció i arquitectura bioclimàtica.