23/10/2016
La regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Use, destaca l'oportunitat de presentar en un fòrum internacional aquest nou projecte.
La regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó, exposarà el 28 d'octubre a Bratislava l'estudi europeu de gestió sostenible i eficient de l'aigua de pluja (CoSuDS), que utilitza com a barri pilot per a la recerca el Raval Universitari de Castelló. La regidora Sara Usó ha afirmat que "és molt important mostrar a Europa els projectes innovadors que estem protagonitzant a Castelló i el nostre dinamisme". Usó també ha destacat que aquesta conferència internacional "és una oportunitat per a exportar la nostra experiència i, al mateix temps, xopar-nos de les iniciatives que s'estan desenvolupant en altres ciutats europees que participen".
Ja el dimarts, dia 25 d'octubre, la capital eslovaca acollirà la conferència internacional "Cities and Water" i Castelló participarà en la tercera sessió "Ciutats i gestió eficient de l'aigua" presentant el CoSuDS. Durant aquesta part de la conferència, diferents ciutats com Porto (Portugal), Leeuwarden (Holanda) i Castelló explicaran les seues experiències en relació a les solucions basades en la naturalesa i les innovacions en tecnologia que han emprat per a gestionar l'aigua de manera més eficient i poder crear ciutats més resistents a impactes de la naturalesa com a sequeres i inundacions.
El projecte CoSuDS (Collaborative transition towards sustainable urban drainage: making it happen at district scale) està liderat per l'Institut de Recerca d'Enginyeria de l'Aigua i Medi ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV). Així, juntament amb l'Ajuntament de Castelló, l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE) i la Fundació INNDEA de l'Ajuntament de València, cerquen amb aquest estudi afavorir la transició cap a una gestió més eficient i sostenible de l'aigua de pluja en les ciutats, mitjançant l'ús de sistemes urbans de drenatge sostenible (SuDS).
Per a la regidora Sara Usó, aquest projecte es basa en "xicotetes millores en la gestió de l'aigua de pluja que permetrà un gran estalvi d'un recurs natural tan escàs com l'aigua i reportarà més benestar al Raval Universitari".
L'estudi té com a objectiu principal proporcionar eines que ajuden a les autoritats locals en la presa de decisions quant a sostenibilitat, mitigació de riscos d'inundació i eficiència energètica. cal destacar que CoSuDS està finançant per la plataforma Climate-KIC, dins del programa Pathfinder, i té una durada de 6 mesos, fins a desembre d'enguany.
El projecte CoSuDS va celebrar el 29 de setembre en el Centre per a la Innovació en Energia i Sostenibilitat (CIES) de Castelló la primera de les tres sessions col·laboratives entre totes les institucions participants, empreses del sector i veïns del barri pilot. L'objectiu d'aquesta primera reunió va ser diagnosticar els problemes de drenatge de l'aigua del Raval i proposar diferents solucions.