14/09/2021
Marco recalca que entre els objectius d'aquesta iniciativa, que es desenvoluparà al Grau, està el d'estudiar la inclusió de criteris de sostenibilitat, justícia social i salut ciutadana en les licitacions
Castelló s'uneix al repte d'aconseguir una Europa climàticament neutra de la mà del projecte DivAirCity, en el qual participa des d'aquest mes de setembre amb el Grau com a seu al costat d'altres quatre urbs europees: la italiana Orvieto; Potsdam (Alemanya); la capital romanesa, Bucarest; i Aarhus, a Dinamarca. L'objectiu és convertir la diversitat que conflueix a les ciutats (entesa com a diversitat cultural, social, de gènere i intergeneracional) en un valor per a abordar l'emergència de la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. DivAirCity és un projecte de quatre anys, finançat per Europa en el marc del programa Horitzó 2020, dins de l'abast dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, que valora la diversitat i la inclusió social per a aconseguir una societat urbana innovadora, creativa, impulsada per la cultura, verd i neutra en carboni.
Mitjançant aquesta iniciativa, les cinc ciutats implicades, entre les quals està Castelló, provaran i implementaran nous enfocaments urbans i solucions basades en la naturalesa (SBN) per a millorar les condicions climàtiques, socials i de salut de les persones que les habiten. "Millorar la qualitat de l'aire a les nostres ciutats mitjançant la inclusió social i les solucions basades en la naturalesa és possible", avança l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. En aquest sentit, Marco recorda el nexe que existeix entre les persones, llocs, creixement econòmic, etc. i el seu impacte en la qualitat de l'aire i la descarbonització.
Els diferents projectes pilot que donen forma a DivAirCity tiren a rodar aquest mes de setembre a través de la posada en marxa de laboratoris urbans, activitats participatives, el disseny de nous model de negoci així com de contractes climàtics de ciutats intel·ligents que premien la inclusió de processos de democratització de serveis i tecnologies. En el cas de la capital de la Plana, l'epicentre serà el seu districte marítim: el Grau. El projecte pilot castellonenc se centrarà en la integració de les SBN en les polítiques i en la contractació pública innovadora per a resoldre els desafiaments urbans.
"L'objectiu de la ciutat és incloure els criteris de DivAirCity en les licitacions públiques", ha ressenyat Marco. Així, les intervencions s'enfocaran en la transformació urbana a través de les SBN amb la meta de reduir l'exposició humana a la contaminació, millorar la descarbonització i augmentar la justícia social i la inclusió.
Entre les possibles solucions innovadores previstes per a Castelló es contempla la creació noves infraestructures verdes, l'increment d'arbratge als carrers, la realització d'activitats de pedagogia de dades per a augmentar la conscienciació, advocar per la conversió en zona de vianants de noves zones urbanes per a mitigar la contaminació de l'aire i crear espais públics més segurs, participatius i inclusius, entre altres.