06/04/2016
Estudiants gitanes de l'UJI i de cicle formatiu reivindiquen la formació "com un dret que cal aprofitar sense excuses".
"Sóc gitana, estudie en la universitat i estic molt orgullosa dels esforços i sacrificis que he fet per a arribar fins a ací". Així s'ha dirigit Cati Cortés, una jove gitana de 22 anys i estudiant de Magisteri de l'UJI, a l'alumnat del col•legi Sant Agustí i dels instituts Bovalar i la Plana que s'han reunit en el saló de plens de l'Ajuntament de Castelló per a commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano. Castelló se suma per primera vegada amb una programació completa d"actes a aquesta celebració en una jornada en la qual han participat el vicealcalde de Castelló, Enric Nomdedéu; el regidor de Benestar Social, José Luis López, els tres col•lectius gitanos de Castelló (Associació Gitana, Secretariat Gitano i Fundació Punjab) i alumnat dels tres centres.
A més de Cati, també Sandra Salazar, Ainhoa Hernández i Patricia Bustamante -estudiants universitàries i de grau superior de cicles formatius- han reivindicat l'educació i la formació com un dret que cal aprofitar sense excuses. "Estudiar és un dret, no us poseu més excuses i aprofiteu-ho", ha defensat Sandra des del faristol del ple. I han insistit que "no s'és menys gitano per estudiar; a més, viureu experiències que estant a casa o sense eixir del barri no podreu viure". Les quatre joves, que han exposat la seua experiència i com han superat les dificultats, representen un exemple de com voler és poder.
En aquest sentit, el vicealcalde de Castelló ha animat, especialment a xiquetes i adolescents, a no deixar els estudis perquè "Castelló és una ciutat millor gràcies a les aportacions dels diferents pobles i cultures que conviuen en la ciutat". Per la seua banda, José Luis López, el regidor de Benestar Social, ha recordat que "l'Ajuntament és la casa de tots i totes" pel que ha convidat a "caminar junts" per a "fer de Castelló una gran ciutat reconeixent que som iguals en la diferència".
El director del col•legi Sant Agustín, José Manuel Román, ha conclòs amb un missatge en aquesta mateixa línia: "El poble gitano m'ha ensenyat moltes coses positives, com el valor de l'amistat, la família, la companyonia… Però ningú ha d'oblidar que la clau que obri totes les portes és l'educació".
La celebració d'aquest dia, impulsada per l'Observatori Tècnic de les Diverses Entitats Públiques i Privades que Promouen la Integració Social Gitana de Castelló, suposa una ocasió perquè els gitanos, que se senten tan castellonencs com a gitanos, reivindiquen la seua història, la seua cultura i la seua llengua.
Les activitats programades tenen com a objectiu visibilitzar la cultura gitana en la ciutat de Castelló, a més de propiciar espais de trobada i convivència entre les entitats públiques i privades, les institucions i els agents que participen, col•laboren i comparteixen activament la realitat de la comunitat gitana. El programa d'activitats, organitzat pel Secretariat Gitano, la Fundació Punjab i l'Associació Gitana de Castelló, ha inclòs una visita guiada a l'Ajuntament de Castelló que ha conduït el propi vicealcalde; una visita al Fadrí, i l'acte celebrat en el saló de plens. A més, s'ha penjat la bandera del poble gitano en una de les balconades de les dependències municipals.
Demà està prevista una conferència a la Llotja del Cànem titulada Discriminació i diversitat social dins de la comunitat gitana a càrrec de Laura Escudero, orientadora educativa, a les 17.00 a la Llotja del Cànem i el divendres, 8 d'abril, se celebrarà el lliurament de premis a l'alumnat participant en el concurs de relats Explica'ns els teus somnis, una taula redona sobre experiències educatives i l'actuació del grup d'autogestió del grup Sant Agustí. Tots aquests actes se celebraran en la Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura a partir de les 18.00 hores.