18/09/2017
El regidor de Mobilitat, Rafa Simó, destaca la importància de treballar per una mobilitat "compartida, neta i segura".
Castelló se sumarà per primera vegada al PARKing Day dins dels actes organitzats amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra en diferents punts de la ciutat fins a diumenge que ve, 28 de setembre. El PARKing Day, una iniciativa nascuda en San Francisco en 2005 i que se celebra en ciutats de tot el món, consisteix a transformar temporalment àrees d'aparcament de zona blava en espais d'ús per a la ciutadania per a conscienciar sobre la necessitat d'impulsar una mobilitat sostenible.
El PARKing Day se celebrarà dissabte que ve de 9:00 a 14:00 hores i, per a açò, es disposaran d'una sèrie de places de pàrquing d'ús públic en la zona blava del carrer Navarra perquè comerços o entitats les decoren o organitzen activitats a l'aire lliure. L'adhesió al PARKing Day és totalment gratuïta i solament és necessari inscriure's enviant un correu a info@seguretatvial.castello.es. A més, es lliurarà un premi de 100 euros a la decoració més original i creativa.
Aquesta iniciativa s'emmarca dins de la programació de la Setmana de la Mobilitat que avui ha arrancat en el Casal Jove del Grau "amb l'objectiu de reivindicar una mobilitat compartida, neta i segura", segons ha explicat el regidor de Mobilitat, Rafa Simó. La programació inclou tallers didàctics i lúdics sobre la petjada de carboni i els impactes ambientals del transport, com per exemple el canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica o el soroll. A més de conèixer què és la petjada de carboni, els participants esbrinar quants quilograms de CO2 emeten diferents opcions com caminar, anar amb bici, agafar l'autobús o desplaçar-se amb cotxe a través d'uns panells en els quals hauran de col·locar uns núvols en funció del seu impacte.
També hi ha una zona de jocs en la qual els participants, que són les fitxes, han de desplaçar-se per la lona després de respondre preguntes sobre quatre temàtiques: camins escolars, seguretat vial, senyalització i mobilitat sostenible. Finalment, en una altra zona se'ls explicarà què són les ciutats sostenibles a través d"Urbanito, Naturena i Ciutadino, tres robots que ja van participar en la campanya del Pla General en els barris la missió dels quals és conservar i fer créixer la ciutat de Castelló d'una manera organitzada, lògica i sostenible.
La jornada inaugural de la Setmana de la Mobilitat ha comptat amb la participació de 150 estudiants del col·legi L"Illa del Grau que s'han acostat fins al Casal Jove per a conèixer, d'una banda, quins impactes ambientals, socials o econòmics tenen les diferents maneres de transport i, per un altre, fomentar alternatives més sostenibles i saludables. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la regidora de Salut Pública, Mary Carmen Ribera, també s'han apropat al Casal Jove per a visitar els tallers i els punts d'informació. Les activitats es desplacen demà fins al parc Geòleg Royo; el dimecres estaran en el parc Botànica Carmen Albert; el dijous en la plaça Mar Egeu; i el divendres i el dissabte en la plaça Major.
Cl recordar que a més enguany també s'ha programat una Marxa a peu per la Seguretat Vial dins de la campanya institucional #JoConvisc, que recorrerà el centre urbà divendres que ve a partir de les 20:00 hores amb eixida i arribada a la plaça Major. Les primeres 200 persones inscrites rebran gratis una samarreta i tots els participants podran deixar les seues propostes per a millorar la seguretat vial a Castelló.