11/09/2020
Àudio d'Amparo Marco
Marco rubrica amb Ábalos l'acord perquè el nou pla estratègic de ciutat que s"està elaborant servisca de model a altres municipis
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i el secretari general d'Agenda Urbana i Habitatge, David Lucas, han signat hui el protocol d'actuació entre l'Ajuntament i la Secretaria General d'Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, pel qual Castelló aportarà a l'Agenda Urbana Espanyola (AUE) un projecte pilot de Pla d'Acció, de manera que la ciutat serà exemple i model per a orientar a altres municipis en l'elaboració dels seus respectius plans d'acció.
"Aquest protocol és un pas important i estratègic per a situar a Castelló com a referent nacional en l'elaboració de l'agenda urbana. Adquirim a partir de hui un compromís de futur i una responsabilitat després de treballar braç a braç amb el ministeri per a implementar l'agenda urbana i que la nostra experiència servisca de model per a la resta del país és un honor i un privilegi", ha destacat l'alcaldessa durant la seua intervenció. "En 2016 activem una estratègia per a dissenyar el futur d'una ciutat més amable, més sostenible, més inclusiva i amb més cor i aprofitem per a això l'oportunitat que ens brindava el nou planejament urbanístic que s'està tramitant i la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que prenem com a propis", ha apuntat. "La primera fita va ser la Edusi, amb 20,2 milions de fons europeus per a transformar la ciutat i hem treballat i avançat fins a ser líders nacionals en execució, rebent reconeixements com la medalla d'or a la mobilitat sostenible", ha detallat.
El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per part seua, ha ressaltat que Castelló és la primera ciutat amb la qual el Govern signa aquest protocol i que l'Agenda Urbana Castelló 2030 serà un model d'estratègia de futur que integre les diverses polítiques urbanes que permeten transformar el municipi amb paràmetres de sostenibilitat social, ambiental i econòmica en un horitzó temporal dels pròxims 10 anys. Ábalos ha afirmat que entre els objectius que es plantegen en l'Agenda Urbana està garantir l'accés a l'habitatge, fomentar la cohesió social, ordenar el territori, fer un ús racional del sòl, evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent, que sorgeixen de la necessitat de millorar entorns urbans i rurals.
El protocol inclou la creació d'una comissió de seguiment entre el Ministeri i l'Ajuntament per a la supervisió de les actuacions i els treballs que es vagen realitzant. El procés d'elaboració de l'Agenda Urbana 2030 ha arrancat ja aquest mes de setembre i compta amb quatre fases: Diagnòstic Estratègic, Marc Estratègic, Pla d'Acció, Sistema de seguiment i avaluació i implementació del sistema de seguiment i avaluació. La primera, que ja està en marxa, té com a objectiu l'elaboració del Diagnòstic Estratègic, un document que serà el punt de partida que assenyalarà la realitat urbana de Castelló i que identificarà els reptes des d'una perspectiva integrada i alineada amb els ODS. Així, es recaptarà l'opinió dels principals agents econòmics, socials i polítics, amb el Consell Social de la Ciutat com l'òrgan vertebrador de la participació.
La següent fase serà la d'elaboració del Marc Estratègic, que definirà els objectius específics propis de la nostra Agenda Urbana Local i el mapa de línies d'actuació. I posteriorment s'abordarà el Pla d'Acció, que inclourà una proposta concreta de plans, programes i projectes o accions específiques a desenvolupar fins a 2030. La previsió del consistori castellonenc és poder comptar amb aquest pla a la fi de 2021.