03/10/2015

151002 fumigacion acetato (6)(1).jpg

La Regidoria de Sostenibilitat impulsa l'ús de l'àcid acètic, un producte natural no tòxic, utilitzat en agricultura ecològica.

La Regidoria de Sostenibilitat Ambiental de Castelló ha substituït el glifosato, un herbicida químic, per vinagre en la fumigació contra la mala herba en places d'ús públic i parcs. "L'àcid acètic concentrat és un producte natural, no tòxic, que s'utilitza com a herbicida orgànic en agricultura ecològica mentre siga derivat de productes naturals i no químics", ha explicat la regidora responsable de l'àrea, Sara Usó.

Aquesta mesura s'emmarca dins de l'aposta de la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental per l'ús de productes naturals en aquells llocs d'elevada utilització ciutadana com són parcs i places. A més, recorda Sara Usó, "la UE, mitjançant la directiva marc per a un ús sostenible dels plaguicides, insta a les diferents administracions al fet que vetlen perquè es minimitze o prohibisca l'ús de plaguicides en zones específiques". Entre aquestes zones, es troben els espais utilitzats pel públic en general, o per grups vulnerables, com els parcs, jardins públics, camps d'esports i àrees d'esbarjo, recintes escolars i camps de joc i els espais propers als centres d'assistència sanitària

L'àcid acètic que ja s'està utilitzant en places i parcs de la ciutat té una concentració del 20% enfront del 5% del vinagre d"ús domèstic. L'àcid acètic al 20% és un producte ecològic i biodegradable que s'està utilitzant com a herbicida de contacte en les places i parcs del centre, Rafalafena, Auditori, parc del Meridià, el parc Botànica Carmen Albert -zona Raval Universitari-, en Geòleg Royo, etcètera.

A més del seu ús com a herbicida de contacte, altres propietats del vinagre blanc d'alcohol pur (àcid acètic al 20%) són la neteja dels sistemes d'irrigació, descalcificant les conduccions en degotejos, la desincrustació de les precipitacions calcàries en els degotadors a més de que funciona com a desinfectant de sòl i substrat, és acaricida i fungicida natural.

L'àcid acètic s'ha començat a aplicar en places i parcs des de fa dues setmanes "pel que si algú nota olor a vinagre que no es preocupe, que es tracta del nou herbicida que estem utilitzant per a controlar la mala herba, un producte natural no tòxic", ha apuntat la regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó.