03/05/2017

170503 rp imaginaria (4).jpg

Verònica Ruiz, regidora de Cultura, destaca l'objectiu de "visualitzar la fotografia com al nostre patrimoni cultural" de la iniciativa.

Un total de 56 exposicions repartides per tota la província i 16 activitats paral·leles entre tallers, jornades, visites guiades i projeccions. Això és el que ens espera en la pròxima celebració del festival "Imaginària. Fotografia en primavera", que enguany arriba a la XIV edició i que es desenvoluparà del 5 de maig al 3 de juny en 23 municipis castellonencs: Almenara, Ares del Maestrat, Artana, Benicàssim, Benicarló, Borriol, Borriana, Castelló de la Plana, Culla, Fanzara, Llucena, Montant, Morella, Onda, Sagunt, Sant Mateu, Sogorb, Vila-real, Vilanova d'Alcolea, Vinaròs, Vistabella del Maestrat, Vilafranca i Vilafamés.

El festival fotogràfic més veterà i un dels més importants del País Valencià ha sigut presentat aquest matí al Menador espai cultural pel vicerector de Cultura de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz; el diputat provincial de Cultura, Vicent Sales; el coordinador del festival, Daniel Belinchón; el gerent de la Fundació Dávalos-Fletcher, José Ramón Vicente; i el director de l"Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes.

Imaginària, iniciativa que naix de l'aula de fotografia del Servei d"Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I (SASC), comptarà enguany amb un nou espai expositiu a la ciutat de Castelló, Menador espai cultural, afegint-se així als que ja se sumaren en l"edició anterior, la Casa de la Cultura, el Museu Etnològic i la façana del Mercat Central. La inauguració del festival tindrà lloc el pròxim divendres en el Menador a partir de les 13.00 hores.

Durant la presentació, la regidora de Cultura ha remarcat que "enguany l"Ajuntament es torna a bolcar amb Imaginària no només posant tots els seus espais expositius a l"abast del festival sinó també amb un important increment de la dotació econòmica, perquè és estrictament necessari i perquè l"objectiu que es vol aconseguir no és només impulsar i promoure la tasca dels artistes sinó també visualitzar la fotografia com al nostre patrimoni cultural".

La regidora ha volgut denunciar "la precària situació que estan vivint els professionals de la fotografia, les imatges dels quals són part dels nostres coneixements, perquè ens ajuden a saber de la nostra història i també, per descomptat, de la nostra actualitat. I s"ha de fer valdre aquest treball, no només artístic, sinó també estrictament professional i per a açò tant les institucions públiques com privades hem d"aportar".

Per la seua banda, el vicerector de Cultura de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla, ha explicat que "només en Castelló s'han organitzat 26 exposicions i diferents activitats relacionades amb la formació i la difusió de la fotografia amb el nou centre cultural de la ciutat, Menador espai cultural, com l'epicentre d'aquesta iniciativa". Rambla també ha indicat que "promoure la difusió de la fotografia i el treball que fotògrafes i fotògrafs desenvolupen per una vertadera educació visual és sens dubte un dels objectius del festival, i ho és en un món on cada vegada la imatge cobra major importància com a mitjà de comunicació i difusió d'idees".

Per últim, el coordinador d'Imaginària, Daniel Belinchón, ha indicat que en l'edició del 2016 es van realitzar 46 mostres expositives, amb més de 500 autors i el nombre de visites rebudes va superar les 40.000, "si parlàrem en termes comparatius d'un festival de música, estaríem dient que Imaginària és el FIB de la imatge a Espanya". En aquesta edició s'han organitzat 56 mostres expositives, en les quals participaren autors consagrats, emergents, col·lectius i aficionats a la fotografia per a oferir una proposta la més eclèctica possible. "En un món dominat per la imatge és essencial que la gent sàpia entendre els missatges que inclouen aquestes imatges" ha conclòs Belinchón.