27/10/2020
L'equip de govern pren noves mesures per a contribuir a minimitzar els efectes de la pandèmia de la covid-19 després del tancament dels locals
Àudio de Fernando Navarro
Àudio d'Ignasi Garcia
Àudio de Jorge Ribes
L'Ajuntament de Castelló no cobrarà la taxa de fems als locals d'oci nocturn de la ciutat corresponent al període comprés entre la declaració del primer estat d'alarma (14 de març) i final del 2020. Una mesura que pren l'equip de govern per a ajudar a minimitzar els efectes econòmics que la crisi sanitària per coronavirus ha provocat i està provocant en el sector, l'activitat del qual va tancar durant el primer estat d'alarma i després, des de mitjan agost fins a l'actualitat, com a mesura de prevenció enfront de la covid-19.
En aquesta línia, l'equip de govern també presentarà en el ple d'aquest dijous una declaració institucional de suport al sector de l'oci nocturn, en la qual s'acorda donar suport a la taula de treball acordada en la Diputació de Castelló en el ple del 20 d'octubre, en la qual els professionals exposen la seua situació i es determinen les accions més oportunes per a frenar les pèrdues del sector. A més, s'insta a estudiar la posada en marxa de les mesures necessàries que deriven de les conclusions de la taula de treball de la Diputació, a través dels pressupostos municipals del 2021.
En la declaració institucional també s'insta a la Generalitat que estudie dur a terme una modificació de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics que permeta de manera temporal al sector de l'oci nocturn desenvolupar activitat econòmica. A més, s'insta el Consell a posar en marxa un fons de contingència per a l'oci nocturn destinat a finançar part dels costos fixos, que comporta el manteniment dels negocis el temps que es mantinguen tancats.
El regidor d'Activitats i Joventut, Jorge Ribes, ha mantingut aquesta setmana una nova reunió amb representants dels locals d'oci nocturn de Castelló, durant la qual els ha traslladat la suspensió del cobrament de la taxa de fems, al mateix temps que els ha detallat la declaració institucional de l'equip de govern per a fer costat al sector. “Des de l'Ajuntament estem treballant des del minut zero de la pandèmia per a ajudar a minimitzar els seus efectes socials i econòmics en tota la ciutat, i mesures com l'exempció de la taxa de fems a l'oci nocturn, o la línia d'ajudes d'un milió d'euros a la qual poden optar, són algunes d'elles, i així li ho he traslladat personalment al sector”, ha apuntat.
Per part seua, el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia, ha assegurat que “és lògic i normal” que mentre els locals d'oci nocturn no puguen tindre activitat “deixem de cobrar-los la taxa de recollida de residus, com ja vam fer durant l'anterior estat d'alarma que també els va obligar a romandre tancats”. L'edil ha lloat la responsabilitat demostrada pel sector quan “va optar per a tancar els seus negocis un dia abans que es decretara l'estat d'alarma al març”, una exemplaritat que Garcia considera que han mantingut en aplicar “ totes les mesures preventives i complir les normes de determinades per les autoritats sanitàries a cada moment d'aquesta crisi”.
D'altra banda, el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha subratllat que “la prioritat en aquests moments és garantir la salut de la població i impulsar mesures que atenuen els efectes econòmics de la crisi”. Referent a això, ha afirmat que “el tancament de l'activitat de l'oci nocturn, com ara el toc de queda, han sigut decisions dures però necessàries per a combatre la pandèmia, però al costat d'elles cal buscar alternatives que minimitzen els efectes en el sector, com pot ser la suspensió de la taxa de fem o la sol·licitud al Consell perquè aprove un pla de contingència de suport”.