28/01/2021

Navarro subratlla la necessitat de reforçar la lluita contra el canvi climàtic en el Dia Mundial contra les Emissions de Diòxid de Carboni

L'Ajuntament de Castelló treballa ja en desenvolupar i enviar a la Comissió Europea el seu nou Pla d'Acció pel Clima i l'Energia que permeta la seua adhesió al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia 2030, un pacte europeu mitjançant el qual les entitats locals adquiriran el compromís de reduir un 40 % de les seues emissions de CO2 respecte a l'any 2010. La Regidoria de Transició Ecològica reitera la intenció d'augmentar els objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle este 28 de gener que es celebra el Dia Mundial Contra les Emissions de CO2.

«La lluita contra el canvi climàtic és el gran repte social del Segle XXI i les ciutats han de jugar un paper clau. Esta dècada serà vital per determinar si som capaços de minimitzar i paliar els efectes catastròfics derivats de l'augment de la temperatura del planeta i precissament la mobilització de recursos públics per a la recuperació econòmica post-covid s'ha d'alinear amb intel·ligència en este repte i des de les institucions hem d'assumir la política climàtica no com a sectorial sinó com a la brúixola de totes les polítiques públiques. Per això és important que tracem un full de ruta transversal a tota la ciutat que ens marque el camí per avançar cap a un model sostenible a llarg termini», explica Fernando Navarro, regidor de Transició Ecològica.

Castelló es va adhirir en 2009 al primer Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia 2020 i este any ja s'han iniciat els treballs per a elaborar un pla d'acció de la ciutat que es presentarà al programa de la Comissió Europa. Este Pla contemplarà mesures vinculades a l'eficiència energètica, la rehabilitació sostenible dels edificis residencials, la mobilitat i l'estímul de sectors econòmics amb menys emissions.

L'inventari del cicle 2008-2018 amb el que l'Ajuntament de Castelló compta actualment indica que les mesures del primera Pla d'Acció van ser insuficients i les emissions van disminuir per baix del 20% fixat pel Pacte d'Alcaldies, una estimació d'un 13%, tot i la falta de les importants dades relatives al transport. Les actuacions sobre les emissions derivades del sector públic van complir els objectius, però sols originen el 3 % de les emissions total de la ciutat. Castelló va suspendre en eficiència energètica en el parc residencial, en les emissions industrials i en les emissions del transport, responsables en conjunt del 97 % d'emissions.

A més Castelló també treballa ja en el projecte de Càlculs de Pejtades de CO2 i d'absorció municipal impulsat per la Xarxa de Ciutats pel Clima i l'Energia amb el qual, mitjançant l'assessorament del Ministeri per a la Transició Ecològica, diferents ciutats s'implicaran en avançar cap a la neutralitat climàtica.