05/03/2019
L'itinerari consta de 9 punts repartits per la ciutat i senyalitzats amb una placa on es podrà obtenir tota la informació referida a la ubicació a més de dos panells explicatius
La Regidoria de Cultura a l'Ajuntament de Castelló, encapçalada per Verònica Ruiz, ofereix des de hui a la ciutadania un nou itinerari dins de l"oferta del MUCC: la ruta de la Muralla Medieval, un itinerari pel centre de la ciutat que recorre 9 punts d'interés situats al voltant de l'antiga muralla, construïda entre els segles XIII i XVIII, que rodejava la ciutat des de la plaça Hernán Cortés fins al carrer Antoni Maura. Amb aquest itinerari ja són tres les rutes oferides des del MUCC que ajuden a reconstruir el passat de la nostra ciutat.
La ruta comença en l'exterior de la plaça Hernán Cortés, on es situava la Torre del Migdia i fou l'inici de la vila de Castelló. La Ballesteria, ubicada en la mateixa plaça, era considerat un espai important en la vida quotidiana de l"antiga ciutat, ja que al costat se situa el carrer dels Pescadors, tercer punt del recorregut, i on vivia la major part de la gent que es dedicava a l'ofici.
El quart punt de la ruta és el Portal i carrer de l'Aigua, anomenat així per ser el portal de la vila que s'obria a l'horta de la Séquia Major. A continuació es troben les restes de la muralla, en la plaça Cardona Vives, on s'han descobert restes soterrades dels fonaments de la muralla. Seguidament, just al costat d'aquest punt es situa l'Església convent dels Agustins, (carrer Gràcia i Major), edifici finalitzat al segle XVI i que destaca pel seu sistema constructiu.
La Torre de Sant Pere o dels Alçaments, a l'actual plaça de les Aules, formava part de la darrera ampliació del recinte emmurallat medieval de Castelló cap a l'any 1386, i que es pot visitar de dimarts a dissabte de 10.30 a 11.30 hores. A continuació en el carrer d'Enmig 152, podem trobar el portal de la Puríssima, on està situat un taulell amb la data simbòlica de l'enderroc de la muralla de la vila. Finalment, el carrer Antoni Maura 31 i el carrer Mealla van ser els protagonistes per albergar el barranc del Canyaret, que feia de fossat de la muralla, existent fins al segle XIII.
Hi ha dues opcions per a fer la visita, de forma autoguiada amb plànol digital (en format descàrrega o digital disponibles ambdós a la pàgina web del MUCC), o una visita autoguiada amb la guia en paper, que s'haurà de sol·licitar en l'oficina Tourist Info. Per a visites guiades, caldrà consultar en info@mucc.es.
Totes les visites són gratuïtes, accessibles i disposen d'un panell explicatiu a l'inici de l'itinerari, 9 punts d'interés, 7 senyalitzat amb plaques numerades a terra i 2 panells interpretatius. La duració de la ruta és de 60 minuts.