19/07/2017

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, destaca la implicació de la ciutadania en la gestió compartida dels recursos públics.

El Consell Social de la Ciutat ha aprovat avui un dictamen amb recomanacions de cara a l'elaboració del pressupost municipal de 2018. L'informe, que ha sigut proposat per una comissió de treball d'Hisenda i Desenvolupament Econòmic presidida pel regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, arreplega 164 objectius estratègics, operatius i accions per a incorporar als comptes públics de l'Ajuntament de Castelló.

"La participació ciutadana està perfeccionant l'acció de govern. L'Ajuntament escolta les propostes i suggeriments que es plantegen des de la societat civil i els incorpora a les seues estratègies. El nostre objectiu és avançar cap a una major implicació de la ciutadania en la presa de decisions, perquè pensem que la millor gestió dels recursos públics és la compartida entre l'Administració i la ciutadania", explica l'alcaldessa, Amparo Marco.

Entre les propostes específiques recollides en l'informe, destaca la creació de cinturons verds que racionalitzen l'expansió urbana, la finalització de la Ronda Oest per a completar la circumval·lació, la millora de les connexions amb l'àrea metropolitana per a impulsar el lideratge comarcal i la reivindicació d'infraestructures ferroviàries, com l'AVE, però, sobretot, el servei de Rodalies; la millora dels accessos al campus de la UJI i la potenciació del pol logístic al voltant del PortCastelló i del polígon del Serrallo davant la futura estació intermodal i el Corredor Mediterrani.

En l'àmbit econòmic, se sol·licita reforçar amb recursos econòmics les accions del Pla Estratègic d'Ocupació, així com els plans d'ocupació per a col·lectius de difícil ocupabilitat, l"empreniment, la innovació i la formació a la carta. Es proposa, igualment, fer més accessible la gestió dels pressupostos municipals i assignar un percentatge no inferior al 2% dels ingressos ordinaris als pressupostos participatius.

El capítol social inclou la potenciació de les ajudes per a emergència social amb la finalitat de lluitar contra les borses de pobresa i es demana finançament per a desenvolupar un Pla d'Inclusió Social, un Pla Integral per a Discapacitats, un Pla per a Persones Majors i un Pla Integral per a Joves. A més, s'incideix en la necessitat d'impulsar una política pública municipal de l'habitatge, revisar els criteris d'adjudicació dels habitatges municipals, establir aliances en aquesta matèria amb empreses i bancs que disposen d'habitatges desocupats i impulsar els lloguers socials, de manera que es minimitze al màxim la xacra social dels desnonaments.

En l'àmbit sociocultural, es demana promoure i recolzar iniciatives encaminades a afavorir la cura de la salut, crear un mapa de la solidaritat, realitzar campanyes de dinamització d'espais culturals, impulsar una xarxa de biblioteques i espais de lectura en els barris, potenciar les iniciatives culturals del teixit associatiu i dinamització de districtes, i organitzar festivals i cicles de música, teatre i circ per a fer de Castelló una vertadera Ciutat de la Música.

Pel que fa als impostos, s'insisteix en idees i projectes ja impulsats pel Govern municipal, com la implantació d'una fiscalitat amb criteris de justícia, ambientals i solidaris, i la disminució de la pressió fiscal, l'elaboració d'una carta tributària amb informació de la càrrega fiscal de cada contribuent i les possibilitats de fraccionament dels tributs. També es proposa crear un Consell Fiscal Municipal per a lluitar contra el frau fiscal. Precisamente, aquest projecte va ser aprovat en l'última Junta de Govern Local.

Finalment, es reclama la potenciació del Patronat Municipal de Turisme, la finalització i engegada d'un Pla Estratègic de Turisme, l'impuls al Pla d'Acció Comercial i la promoció del consum de productes de proximitat i de quilòmetre 0. Es proposa, així mateix, l'elaboració d'un pla sectorial agrícola i la potenciació del banc de terres, i un altre pla sectorial pesquer, per considerar que es tracta d'un sector clau en l'economia local, amb arrelament social i cultural en el Grau.