02/11/2016

161102 rp participacion ciudadana en el pleno (2).jpg

La vicealcaldessa i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, i l"edil de Transparència i Modernització, Ignasi Garcia, han explicat aquest dimecres la forma per preguntar al ple.

L"Ajuntament de Castelló ja disposa del sistema de participació ciutadana que permetrà els veïns, les entitats i les empreses de la ciutat fer preguntes a qualsevol regidor durant les sessions plenàries. El nou sistema ha estat presentat aquest dimecres per part de la vicealcaldessa i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, i per l"edil de Transparència i Modernització, Ignasi Garcia, que han comptat amb el suport dels tècnics del consistori encarregats de dissenyar l"apartat web específic.

El sistema compta amb un formulari que la persona interessada (ja siga particular o com a representant d"una empresa o una associació) ha d"emplenar i posteriorment imprimir per tal de poder fer el registre a l"ajuntament, tal i com duen a terme els propis regidors quan fan cap proposta. En aquest formulari, qui formule la qüestió ha d"identificar-se, especificar l"àrea on adreça la seua pregunta i redactar la consulta amb un màxim de 29 línies. El document ha d"anar signat i, una vegada registrat, es debatrà per ordre d"entrada.

Els plenaris admetran un màxim de 10 consultes per sessió, amb tres minuts per fer la pregunta per part de la persona participant. És el mateix temps del que disposen els regidors, segons han recordat els regidors Ali Brancal i Ignasi Garcia. Respecte als terminis per formular les qüestions, el ple n"admetrà fins dos dies abans de l"inici de les comissions corresponents per a cada sessió. Aquelles que, bé per estar fora de termini o bé perquè s"han presentat després de les 10 que s"han d"admetre per ple queden fora de la sessió, es posposaran per a la següent.

"El sistema preveu informar sobre totes les consultes de la ciutadania, ja que periòdicament s"anirà publicant tota la informació que s"haja fet pública a través de les consultes", ha assegurat Brancal durant la roda de premsa. La vicealcaldessa s"ha referit a les preguntes que, per la seua brevetat i característiques, es podran fins i tot contestar per correu. I també a aquelles que, pel contingut, poden ser derivades a altres organismes. Per tant, finalment es produirà "un gran trànsit d"informació entre tots els regidors i la ciutadania que resoldrà una demanda molt necessària a la nostra ciutat", ha assegurat Brancal.

"Tota la informació que s"introdueix al sistema ens arriba als regidors, tant als que estem a l"equip de govern com als de l"oposició, de manera que la participació i la transparència amb la informació pública arriba a totes les àrees i regidories", ha assegurat el regidor Ignasi Garcia. L"edil també ha destacat "l"intens treball que han dut a terme el personal del consistori, especialment els tècnics, per tal de poder desenvolupar aquest sistema que permetrà donar cabuda al ple a la ciutadania".

Al respecte, la vicealcaldessa ha reiterat que "davant la impossibilitat de seure una persona particular al plenari, ja que és un supòsit que la llei no permet, hem trobat la manera de resoldre l"entrebanc amb el sistema de participació ciutadana, que s"ajusta a la llei i igualment dóna veu a la ciutadania". Tal i com s"ha avançat durant la presentació, el sistema admetrà millores amb el pas del temps i l"ús que se li done per part de la ciutadania, que s"espera que "siga elevat ja que hi havia molta gent interessada en que engegàrem aquest projecte", segons Brancal.