07/11/2020
Àudio d'Ignasi Garcia
Castelló és la primera ciutat de la Comunitat a disposar d’aquest servei, la tasca del qual ha estat lloada pel Director de Qualitat Ambiental
El director general Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, s’ha reunit amb els educadors ambientals de Castelló junt al Regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia. En la reunió, el Director General ha reconegut la tasca dels educadors ambientals en un projecte pioner a la Comunitat Valenciana i ha assegurat que els protocols i pautes de treball que s’establisquen a Castelló serviran com a model per la resta de municipis del territori
Castelló ha esdevingut una ciutat pionera quant a l’educació ambiental, incorporant la figura dels educadors i de les educadores en aquesta mateixa matèria. És el que ha posat en valor el Director General de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, en una reunió amb l'equip de professionals que s'encarregarà de formar la ciutadania i els comerços i empreses de la ciutat en reciclatge.
«Tenim una tasca comuna i és fer que vora 170.000 persones entenguen tot el que guanyem si separem correctament els residus», ha assegurat Garcia. El regidor de Reciclatge ha recordat que «per a aconseguir-ho comptem des de fa uns mesos amb un equip de professionals format i al servei de la informació a la ciutadania i vull agrair el suport que ens presta la Conselleria en aquesta matèria i la implicació del director general d’Educació Ambiental, Joan Piquer».
El representant de Transició Ecològica ha presentat el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, una eina fonamental que explica qüestions relacionades en la gestió dels residus, però també les vinculacions econòmiques i en matèria de creació d’ocupació que té el reciclatge. El director general ha explicat el cost que té per a la ciutadania de Castelló no separar correctament els residus, ja que aquests s’han de traslladar a plantes fora del territori valencià i això suposa una important despesa econòmica.
Piquer ha destacat que el foment de la separació de residus és una línia estratègica de la Unió Europea per a combatre el canvi climàtic. També ha incidit en la idea de “no amagar” els residus per “visibilitzar” les conseqüències mediambientals i econòmiques que suposa no reciclar. Per al responsable autonòmic, la clau està en “la reducció” per a generar menys residus i per a reduir també les restes que han de ser tractades i trasllades.
En la trobada, Piquer també ha posat sobre la taula altres iniciatives de poblacions valencianes que han funcionat amb èxit, com la recollida porta a porta o el compostatge comunitari. Així mateix, el director general de Qualitat i Educació Ambiental ha explicat la importància d’adaptar el missatge de l’educació ambiental a les característiques de cada veïnat i dissenyar una estratègia amb diversos tipus d’accions que cobrisquen totes les necessitats que es puguen presentar.
Finalment, el responsable de la Conselleria ha manifestat la rellevància de potenciar el reciclatges durant les festes locals, quan se solen llançar campanyes més potents en col·laboració amb entitats dedicades al reciclatge. La integració de l’equip d’educació ambiental en aquestes accions permetrà arribar a més persones i superar les xifres de reciclatge assolides altres anys. A més a més, Joan Piquer ha posat a disposició de l’Ajuntament de Castelló i de l’equip d’educació ambiental els recursos i els materials de què disposa la Conselleria.