08/04/2020
La Federació Valenciana de Municipis i Províncies valora la singularitat, l'aval participatiu i de gestió i l'impacte positiu en la ciutadania de l’EDUSI-Castelló
L'alcaldessa afirma que aquest premi “ens anima a continuar treballant per Castelló” i “fer front al desafiament econòmic i social que ens planteja l'actual emergència sanitària”
L'Ajuntament de Castelló ha sigut guardonat amb el Premi a la Millor Gestió de Projectes i Fons Europeus de la Comunitat Valenciana en la III edició dels Premis de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) al Bon Govern 2019, en la qual també s'ha imposat en la categoria de Cultura i Normalització lingüística.
“Estem vivint un moment molt dur, en el qual tots els esforços van dirigits a gestionar la crisi del coronavirus. Per això, notícies com aquesta, un reconeixement a la gestió municipal en matèria de fons europeus, ens alegra més si cap en un moment així”, ha indicat l'alcaldessa, Amparo Marco. “Aquest premi ens anima a continuar treballant per Castelló, amb la mirada posada a Europa, i fer front al desafiament econòmic i social que ens planteja l'actual emergència sanitària”, ha afegit.
La ciutat ha articulat sobre l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat EDUSI-Transforma Castelló la major injecció econòmica de fons europeus de la seua història: 20,2 milions cofinançats entre l'Ajuntament i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per a impulsar i materialitzar fins a 2022 diferents projectes d'impacte social, mediambiental, urbanístic i tecnològic.
Es tracta d'actuacions pensades per a quedar-se a Castelló i per a facilitar el present i el futur a curt, mitjà i llarg termini dels qui habiten la ciutat. El premi reconeix precisament, entre altres qüestions, la vigència en el temps dels projectes cofinançats per Europa i el seu impacte en la qualitat de vida de la ciutadania, així com la innovació en la gestió pública i la bona pràctica municipal implantada, o la seua singularitat, que entre altres aspectes avalen el procés participatiu que sustenta tota l'estratègia o la incorporació de la perspectiva de gènere.
Així, la participació social i la consulta ciutadana per a sondejar necessitats i donar-los resposta efectiva a través de projectes sòlids que impacten directament en el seu dia a dia han guiat tot el procés d'elaboració de l'estratègia.
Els processos participatius emergeixen també en el si d'algunes de les seues operacions per a consolidar encara més la seua posada en marxa. Un dels exemples més rellevants és el de la construcció del futur Centre d'Envelliment Actiu i Saludable sobre les instal·lacions que ara ocupa el Centre Municipal de Cultura. Quasi un centenar de persones (71 particulars i 11 col·lectius) han perfilat amb les seues aportacions els usos, espais i serveis que albergarà el centre.
La singularitat del projecte la reforcen altres qüestions com el fet que Castelló s'haja convertit en referent nacional en gestió de fons europeus, en haver superat la segona fita FEDER amb un 32% del pressupost EDUSI executat a 31 de desembre de 2019, enfront del 8% de la mitjana estatal.
La gestió i bones pràctiques en la posada en marxa d’EDUSI-Transforma Castelló ha sigut exposada en diversos fòrums com la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa Innpulso), la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), així com a la Xarxa de Desenvolupament Urbà (UDN) de la Comissió Europea en la seua reunió celebrada a Santiago de Compostel·la el novembre passat.
Per a la implementació de l'estratègia, l'Ajuntament compta amb un equip professional multidisciplinari que integra la Unitat de Gestió pròpia, dependent de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica. L'equip gestor de la EDUSI ha activat un Pla d'Informació i Transparència i manté un flux informatiu periòdic amb el Consell Social -que canalitza la voluntat de ciutadania i representants dels sectors polítics, sindical, empresarial, acadèmic, social- per al seguiment i avaluació de l'estratègia. Un altre aval arriba de la mà de l'articulació d'un sistema antifrau en la gestió dels fons europeus, que decreta que el risc actual és de nivell zero per a l’EDUSI castellonenca.
La III edició dels Premis de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) al Bon Govern 2019, amb 53 candidatures, contempla nou categories en les quals al costat de les dues conquistades pel consistori de Castelló han sigut reconeguts els ajuntaments de Silla (Desenvolupament Local, Ocupació, Comerç i Turisme), Gandia (Sostenibilitat territorial i Transparència i foment de la participació), Aldaia (Foment de la salut pública), Vall d'Uixó (Polítiques d'igualtat i integració), Godella (Desenvolupament rural), i Sant Joan d'Alacant (Divulgació i protecció de drets i llibertats).