14/02/2021

El districte marítim gana una plaça diàfana i segura de 11.200 metres quadrats que potencia l'ús comunitari de l'espai públic gràcies al cofinançament del FEDER i l'Ajuntament de Castelló

El 14 de febrer de 2020 la Panderola va reprendre de nou la seua activitat. Un viatge per cinc estacions que recorden a paisatges comuns de la província i que perfilen el renovat parc al qual dóna nom l'emblemàtica locomotora. Un espai en el cor del Grau que supera els 11.200 metres quadrats i que des de fa un any s'ha convertit en un nou punt de trobada a l'aire lliure "més obert, innovador, amb més possibilitats d'ús, habitable i inclusiu", recorda l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

Per a commemorar el primer aniversari del renovat parc, una de les dotze operacions impulsades a Castelló gràcies a la inversió dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), l'Ajuntament de la capital ha llançat una campanya per a divulgar a través d'instal·lacions urbanes en diferents parts de la ciutat i del districte marítim, el ventall d'usos i oportunitats que obri l'espai.

"Ens marquem com a repte dinamitzar aquest racó emblemàtic del Grau i revitalitzar el seu entorn, i un any després, l'objectiu s'ha consolidat. El cèntric parc ha guanyat en accessibilitat, seguretat i funcionalitat: ja no és només una àrea de descans o d'oci, sinó també un espai de coworking, gràcies a la infraestructura instal·lada i la connexió wifi", afig Marco.

El Grau suma una gran plaça de 11.200 metres quadrats més diàfana, amb zones esportives amb elements biosaludables i de jocs infantils, àrees de treball a l'aire lliure amb estructures d'ombra, mobiliari renovat i elements innovadors com una font singular central d'efecte guèiser. El projecte destaca a més pel seu compromís sostenible, en haver preservat el gruix de l'arbratge original i plantar 60 exemplars nous, i en apostar per il·luminat LED d'alta eficiència en tot el parc. La mateixa tecnologia que il·lumina la font singular i els dos rètols de grans dimensions en els quals apareixen El Grau i La Panderola.

Amb 1.476.000 euros de pressupost cofinançat per FEDER i l'Ajuntament, l'actuació destaca també pel plus de seguretat que aporta, en haver eliminat les columnes i elements arquitectònics que alteraven la visibilitat, donant pas a una plaça totalment diàfana i més il·luminada.

La platja, el port, la indústria, la ciutat i la muntanya són les cinc parades d'aquest recorregut circular de la Panderola pel parc, articulades a través d'un eix per als vianants que recrea les vies de l'antiga locomotora i nous itineraris per als vianants secundaris que donen peu a usos diferenciats "per a possibilitar una experiència personalitzada a les persones usuàries i adaptada a unes necessitats canviants", ha indicat Marco.

La "estació Indústria", on s'exposa la rehabilitada Panderola, fa referència a la innovació tecnològica i alberga les noves possibilitats d'ús del parc, en comptar amb zona wifi i mobiliari especialment dissenyat per a afavorir el treball individual o col·laboratiu a més d'oferir alternatives de reunió a l'aire lliure per a associacions, entitats o emprenedors. També incorpora pèrgoles amb gelosies per a generar ombra.

Els jocs infantils així com una zona de descans se situen en la "estació Platja", dedicada al joc i l'oci, mentre que en la "estació Port", la zona relacionada amb el comerç i la restauració, els usuaris i usuàries disposen d'un servei de bar cafeteria, la zona de moll i la terrassa. Finalment, la "estació Ciutat" dedicada al moviment i l'activitat física, inclou una àrea multiesport, zona workout, espai biosaludable i una zona canina.