17/03/2016

Els signants del "Pacte del Grau" es reuneixen per a realitzar un seguiment de l'acord en matèria d'inclusió social.

Els grups municipals de PSPV, Compromís i Castelló en Moviment, i signants del "Pacte del Grau", es van reunir ahir per a establir la metodologia de la Taula de treball del Pla d'Emergència Social, que es va constituir en el passat mes de gener.

Així, el regidor de Benestar Social, José Luis López; la regidora d'Habitatge, Ali Brancal; l'edil d'Impuls de l'Activitat Econòmica, Patrícia Puerta, i la regidora de CSeM Paz Beltrán van coincidir a apuntar que els objectius principals de la taula de treball eren els d"afrontar de forma urgent polítiques integrals per a la situació d'emergència social en la ciutat així com la necessitat de planificar accions de rescat ciutadà.

Igualment, es va acordar revisar els procediments d'atenció als serveis socials per a garantir la dignitat dels ciutadans, extrem que ja s'està duent a terme.

Un altre dels temes tractats pels signants del "Pacte del Grau" va ser la urgència en la cerca de solucions al problema d'habitatge i es va informar dels primers contactes establits amb l"EIGE (Entitat d'Infraestructures de la Generalitat) mitjançant els quals des de l'Ajuntament s'informarà i s'ajudarà i facilitarà la tramitació d'accés als habitatges normalitzats de l'entitat regional. Aquests habitatges, encara que tenen com a requisit per a l'accés el fet de certificar ingressos mensuals, s'ofereixen a la ciutadania a preus molt més baixos que els existents en el mercat actual. A més, es mantenen contactes permanents amb aquest organisme per a negociar la possibilitat que els demandants d'habitatge que estan en llista d'espera en serveis socials de l'Ajuntament pogueren passar a ocupar els habitatges socials del parc de l"EIGE.

A més, es va informar també que s'ha detectat una considerable rebaixa quant als desnonaments per impagament d'hipoteca en la capital i el que es produeixen ara mateix són desallotjaments per impagament de lloguer, una problemàtica que l'Ajuntament està atallant gràcies a la seua política d'ajudes al lloguer, amb les quals se'ls ofereix un suport econòmic a les famílies que evita que aquestes hagen d'abandonar les seues llars.

Finalment es va abordar el tema del Pla d'Inclusió Social, en el qual ja estan treballant els funcionaris municipals i el grup d'inclusió social del Consell Municipal de Benestar Social en el qual estan representats els col•lectius socials, entitats i grups polítics que s'han volgut sumar a l'elaboració d'aquest document marc per a garantir una atenció integral a la ciutadania, entre elles entitats com a Creu Roja, Cocemfe, OSIM, SPAM, Afdem, Càrites Interparroquial i Banc d'Aliments.

Els signants del "Pacte del Grau" també van coincidir en la importància d'aquesta taula de treball per la seua transversalitat, ja que afecta a diverses regidories de l'Ajuntament i també en la necessitat de treballar conjuntament per a prevenir, abordar i solucionar situacions de risc social amb mesures que inclouen la inserció laboral, l'accés a l'habitatge, la pobresa energètica, l'alimentació o el transport.

Els representants dels tres grups van manifestar la seua voluntat d'acompanyar a les persones que pitjor ho estan passant per a ajudar-los al fet que isquen de la situació que els ha portat a sol•licitar les prestacions ja que són les que més necessiten tenir a les institucions al seu costat.

Cal recordar que aquest tipus de reunions formen part dels acords per al seguiment del "Pacte del Grau" entre les tres organitzacions polítiques. En l'última reunió es van acordar alguns temes considerats prioritaris per les tres organitzacions, entre els quals la inclusió social és el principal. Amb aquesta intenció existeix la voluntat de les tres parts de reunir-se periòdicament per a acordar un marc de col•laboració i seguiment, que incloga objectius clars i un calendari concret en matèria d'avanços en polítiques socials.