21/02/2024

20 de febrer de 2024.- L'Ajuntament de Castelló ha ampliat el dispositiu sanitari de Magdalena i ha augmentat la coordinació amb el Servei d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana i l'Hospital General de Castelló de cara a garantir l'atenció “tant a les persones que estan en la festa com a aquelles que necessiten una assistència fora de via pública”. Així ho ha anunciat el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Ortolá després de la reunió mantinguda entre membres de l'Àrea de Seguretat municipal i representants de la Conselleria de Sanitat i de l'empresa concessionària CSA.

 


En el dispositiu dissenyat destaca la instal·lació d'un Punt Intermedi de Curta Estada (PICE) dotat amb 10 llits que enguany oferirà atenció tots els dies de la setmana, prolongant durant els caps de setmana l'horari d'obertura fins a la matinada. Aquest punt donarà resposta a les urgències extrahospitalàries menys greus sota la supervisió contínua de personal sanitari. Per al seu equipament s'ha comptat amb la col·laboració del Departament de Salut de Castelló.

 


A més, el dispositiu municipal es completa amb equips mòbils d'emergències, que s'aniran situant en les zones amb major afluència de públic segons la programació festiva, la instal·lació de punts de comandament preventiu en els actes multitudinaris i un vehicle d'intervenció ràpida medicalitzat en continu moviment per la ciutat. Per part seua, una altra de les millores d'enguany és l'augment dels recursos preventius en les *mascletás, que estaran cobertes per dos facultatius davant possibles incidents amb diversos ferits simultanis. Tots aquests serveis seran prestats per l'empresa castellonenca CSA.



“Enguany hem fet un esforç majúscul per a dotar a la ciutadania de Castelló i als qui ens visiten durant les nostres festes fundacionals de més mitjans, durant més hores i en més llocs, garantint així una resposta ràpida en qualsevol moment i oferint més seguretat als espais festius”, ha assenyalat Ortolá.

L'operatiu municipal es completa amb el dispositiu dels serveis d'emergències de la Conselleria de Sanitat a través del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), per a les urgències extrahospitalàries relacionats amb incidents tant festius com no festius, i del Departament de Salut de Castelló amb els tres punts d'Atenció Continuada a la ciutat (Avinguda Fernando el Catòlic, Carrer Trullols i Grau) i les urgències hospitalàries de l'Hospital General de Castelló. En aquest sentit, Sanitat ha reforçat la xarxa d'emergències habitual amb una unitat de suport i coordinació medicalitzada i compartirà informació amb la resta d'agents inclosos en l'operatiu, com les prefectures de la guàrdia del Servei d'Urgències i els caps de zona bàsica.


“Una altra de les novetats d'enguany, serà l'activació del dispositiu el divendres 1 de març, anticipant-nos així a la previsió d'afluència de públic en aquest dia previ a l'inici oficial de les festes”, ha indicat el regidor de Seguretat.


Dispositiu pioner

En la reunió amb els responsables de cada àrea s'ha posat en valor aquest dispositiu “únic” en la Comunitat Valenciana per la seua “alta efectivitat, coordinació i dotació” amb el qual l'Ajuntament de Castelló ha planificat l'atenció sanitària de les festes de la Magdalena i que “serà copiat” per altres ciutats amb celebracions multitudinàries similars.

Una vegada més, l'àrea de seguretat de Castelló és exemple d'un treball ben fet, que ha sigut planificat amb tots els agents que intervenen en l'atenció d'emergències i fruit d'un esforç inversor dirigit a donar tranquil·litat tant les persones que gaudeixen de les festes com a les que, per diverses circumstàncies, no poden fer-ho”, ha conclòs Antonio Ortolá, afegint que aquest dispositiu sanitari és una part més de l'operatiu de seguretat de les festes que s'abordarà en la pròxima Junta de Seguretat.

A la reunió han assistit l'edil de Seguretat, Antonio Ortolá; el comissari de la Policia Local, Paco Catalán; el gerent del Departament de Salut de Castelló, Raúl Ferrando; la directora d'Infermeria del Servei d'Emergències Sanitàries, Inmaculada Díaz; l'oficial cap del Servei de Bombers, Antonio Costa; el coordinador sanitari municipal, Adrián Nicolau; i el director general de l'empresa CSA, Ángel Garzón.

​​​​​​​