24/03/2021

Mesa redonda Agenda Urbana.jpg

Destaca la gestió de fons europeus en la jornada "El paper de les ciutats metropolitanes en el context de l'Agenda Urbana"

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat hui en la jornada El paper de les ciutats metropolitanes en el context de l'Agenda Urbana, organitzada per l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, i en la qual han pres parteix alcaldes d'altres ciutats com València, Sevilla o Barakaldo, a més de representants de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Ciència i Innovació. Marco ha intervingut telemàticament en la taula Rehabilitació i regeneració urbana, en la qual ha abordat les claus de la gestió dels fons europeus, així com les prioritats estratègiques de Castelló en matèria de rehabilitació i regeneració urbana.

«Reforçar l'eficiència energètica amb elements d'economia circular i solucions basades en la naturalesa, o potenciar la perspectiva de gènere, l'accessibilitat universal i la innovació són els principals eixos de la regeneració urbana de Castelló en els quals estem treballant de cara a la captació de nous fons europeus», ha assegurat l'alcaldessa. «He compartit en la jornada sobre Agenda Urbana el nostre model de gestió, que ens ha portat a ser líders en execució a nivell estatal, amb més de 40 milions d'euros per a projectes cofinançats per fons europeus obtinguts en els últims quatre anys que són una important palanca de canvi per al desenvolupament local sostenible», ha explicat Marco.

En aquest sentit, ha destacat projectes com a nous carrils bici, parades de bus accessibles, corredors verds com el Camí la Plana, la substitució a led de les lluminàries de l'enllumenat públic, la rehabilitació de la casa de la cultura per a convertir-la en un centre d'envelliment actiu i saludable de referència, el pont Europa sobre el riu Sec o el parc de la Panderola.

L'alcaldessa també ha posat l'accent en la complexitat administrativa de la gestió de fons europeus, que ha requerit l'articulació de noves fórmules de treball i de coordinació entre els departaments municipals que actuen en cada projecte amb finançament europeu, l'aposta per l'Oficina de Projecció i Planificació Econòmica i ha avançat que «Castelló s'està organitzant a nivell intern per a maximitzar les oportunitats de finançament europeu que ens brinda el període de programació 2021-2027». Així mateix, la primera edila ha ressaltat la creació i implementació d'un sistema antifrau en la gestió de fons europeus.

Respecte a les prioritats estratègiques de Castelló en matèria de rehabilitació i regeneració urbana, Marco ha ressaltat les oportunitats que genera l'elaboració de l'Agenda Urbana, l'execució de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (Edusi) i el nou Pla General per a continuar transformant Castelló en una ciutat més amable, més humana, més inclusiva i més resilient. «Hem reforçat el nostre concepte de regeneració urbana ecològica, amb projectes d'eficiència energètica i incloent elements d'economia circular i solucions basades en la naturalesa. A més, potenciarem les actuacions amb perspectiva de gènere i l'accessibilitat universal, i inclourem aspectes innovadors des del punt de vista de ciutats intel·ligents amb les quals estem treballant en la Iniciativa City Challenge», ha detallat l'alcaldessa.