23/05/2020

20200523_AmparoMarco.jpg

La Junta de Govern aprova un document per a la reactivació social i econòmica dels ajuntaments

Àudio d'Amparo Marco

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, com a membre de la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha recolzat una iniciativa per a reclamar que els ajuntaments puguen fer ús íntegre dels seus romanents i el seu superàvit per a fer front a despeses generals i inversions que tenen causa en els efectes de la pandèmia de la covid-19, així com mesures de flexibilització dels impactes que aquest ús genere en l'avaluació dels paràmetres d'estabilitat pressupostària, regla de despesa i sostenibilitat financera. Marco ha secundat així la proposta municipalista per a la reconstrucció econòmica i social davant la covid-19 que es va aprovar en la Junta de Govern celebrada aquest divendres de manera telemàtica.

“Hem aprovat un document amb dos pilars fonamentals per a la reactivació econòmica i social de l'administració local”, ha indicat Marco. L'alcaldessa ha apuntat que, amb aquesta mesura, “des de la FEMP insistim en la necessitat que els ajuntaments, que són l'administració més pròxima a la ciutadania, puguem fer ús dels nostres romanents i del nostre superàvit, que es flexibilitze la regla de despesa i que puguem fer front amb garanties a la crisi per coronavirus”. D'aquesta forma, amb el document ‘Pilars Locals per a la reactivació econòmica i social de l'administració local’, els ajuntaments sol·liciten que els estalvis generats en l'àmbit local puguen servir de “palanca d'acció contra els efectes presents i futurs” de la pandèmia.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha recordat que l'Ajuntament de Castelló ja ha aprovat destinar el 20% del seu superàvit (quasi 350.000 euros) a despesa social per coronavirus, una mesura aprovada sobre la base dels Reials decrets llei 8/2020 i 11/2020, de 17 i 31 de març, respectivament, de mesures urgents extraordinàries i complementàries per a fer front a l'impacte econòmic i social de la covid-19. Aquesta normativa permet destinar fins al 20% del superàvit pressupostari a finançar despeses corrents i d'inversió en serveis socials i polítiques de promoció social. La proposta aprovada des de la FEMP recull poder fer ús íntegre i disposar dels ‘estalvis’ dels ens locals per a despeses generals i inversions per a afrontar els efectes de la covid-19.

El document aprovat per la Junta de Govern de la FEMP inclou com a segon pilar la petició de creació d'un Fons d'Impuls per a la Recuperació Econòmica i Social, amb destinació a totes les Entitats Locals per a ser destinat a la recuperació social i econòmica, així com un fons de sosteniment del transport públic col·lectiu urbà que cobrisca el dèficit generat durant la crisi per coronavirus.