01/06/2020

20200601_Alcaldesa1.jpg

Defensa en la Generalitat el reforç del sistema sanitari, el rellançament dels sectors productius castellonencs i l'impuls a la transició ecològica i digital

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat hui en el Palau de la Generalitat en les taules de diàleg institucional per la reconstrucció de la Comunitat Valenciana, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, i altres representants municipals. Una trobada en la que Marco ha posat sobre la taula una sèrie de propostes que fixa Castelló davant els nous desafiaments de gestió en la crisi sanitària, social i econòmica de la covid-19 i ha destacat la importància de la unitat d'acció de totes les administracions.

"Davant un problema global com la crisi sanitària de la covid-19 ha d'haver-hi una resposta global, per això des de la governança, el respecte i la lleialtat institucional, cal treballar units en la reconstrucció econòmica i social", ha explicat l'alcaldessa. "Els ajuntaments tenim un paper fonamental en la reactivació de les nostres ciutats, però per a poder generar noves oportunitats per als nostres veïns i veïnes necessitem un millor finançament, així com poder utilitzar el superàvit i els romanents i que es flexibilitze la regla de despesa", ha detallat Marco.

Castelló reivindica així la cogobernança del Govern central i la Generalitat amb els ajuntaments en la presa de decisions en el pla de desescalada i en el desenvolupament d'iniciatives contra la crisi socioeconòmica. També fixar el catàleg de competències pròpies de cada administració i rebutjar l'adscripció de competències als municipis sense el finançament corresponent.

Una altra de les sol·licituds plantejades per l'alcaldessa en la taula de diàleg ha sigut l'inici de l'estudi d'infraestructures hospitalàries i sanitàries necessàries perquè el Departament de Salut de Castelló complisca els paràmetres dels recursos assistencials que recomana l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). I, en aquest sentit, ha animat a "continuar reforçant el sistema de salut, que s'ha demostrat fonamental en aquesta crisi sanitària". A més, ha proposat aprovar una estratègia de rellançament dels sectors productius del taulell, el turisme i la citricultura; i impulsar la transició ecològica i digital en els plans de reconstrucció, prioritzant els esforços inversors en els sectors que generen més ocupació i creixement sostenible.

Escometre la segona descentralització de l'administració cap als municipis, dissenyar un nou finançament local i reforçar el Fons de Cooperació Municipal és una altra de les reivindicacions, a més de donar suport a l'autonomia municipal en la gestió dels superàvit i romanents per a assumir els desafiaments de gestió de la crisi social i econòmica de la covid-19.

Tot aquest paquet de mesures es complementarien, segons l'abordat hui en la taula de diàleg institucional per la reconstrucció de la Comunitat Valenciana, amb mesures a curt termini "com les d'emergència social, que ja hem activat com a Ajuntament per a pal·liar els efectes de la crisi sanitària, i també les de reactivació econòmica, com el foment de la contractació i la generació de nous llocs de treball", ha indicat Marco. A llarg termini, "hem d'impulsar altres mesures com l'aposta per polítiques de medi ambient i digitalització i tindre a Europa com a aliada per a la reconstrucció tant econòmica com social de les nostres ciutats", ha dit.

En la taula de diàleg institucional, que és una iniciativa que ha posat en valor Marco, han participat també el secretari autonòmic i el director general d'Administració Local, els presidents de les diputacions de Castelló, València i Alacant, els alcaldes de València, Alacant i Elx, i l'alcalde de Montanejos i president del Fòrum de Municipis de l'Interior, en representació dels pobles d'interior, i el president de la Comissió de Mancomunitats de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.