28/04/2020
El regidor de Transició Ecològica planteja una nova ordenança de banc de terres per a activar camps abandonats i mesures que impulsen un comerç de proximitat i milloren la seua rendibilitat
Àudio de Fernando Navarro
El regidor de Transició Ecològica a l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, ha tractat aquest dimarts amb representants de diferents associacions i agents agrícoles mesures per a impulsar l'agricultura i convertir-la en una alternativa davant la caiguda d'altres sectors productius per la pandèmia de la covid. Les entitats agrícoles han coincidit en el paper essencial que pot jugar l'agricultura per a fer front a la crisi i en la necessitat d'impulsar un model de proximitat i sostenible que millore la seua rendibilitat i atraga nous productors.
L'edil de Transició Ecològica s'ha reunit amb responsables de l’Unió de Llauradors, Fepac-Asaja, el Sindicat de Regs de Castelló, la Cooperativa Sant Isidre i Agritec i ha explicat que l'agricultura és “un sector important per tradició, per conservació del territori i per una qüestió de sostenibilitat i noves formes de consum més saludables” . Ha destacat que l’activitat agrària “pot ser una finestra per a la reconversió laboral de part dels afectats per la crisi” i, en aquesta direcció, ha abordat amb els col·lectius agràries mesures que «es poden implementar per a millorar l'activitat agrària i fer que puga ser una eixida laboral”.
Navarro ha indicat que la Regidoria treballa per a facilitar la recuperació de parcel·les abandonades i impulsar nous canals de comercialització i producció de proximitat que augmenten la rendibilitat del sector i les condicions laborals i propicien l'entrada de nous productors joves.
El regidor ha explicat, entre altres mesures, l'elaboració d'una ordenança del banc de terres municipal que reforce la seguretat jurídica i confiança en la cessió de parcel·les d'un propietari a un productor i la posada en marxa del Parc Agrari per a posar en valor camps actualment abandonats. També ha assenyalat l'interès de l'Ajuntament a potenciar els serveis municipals d'agricultura, a signar convenis amb Ampas i empreses gestores de menjadors escolars per a promocionar el consum de producte local, i la posada en marxa de noves mesures que incentiven canals curts de comercialització i la sobirania alimentària.
La reactivació de les polítiques agràries és un dels eixos del Pla Castelló en Verd que ha dissenyat la Regidoria per a ajudar a l'economia municipal. Contempla també ajudes per a nous productors, una millora de la Guarderia Rural i creació d'un obrador compartit públic per a transformació de producció municipal i d'una horta experimental.