06/03/2020

060320 Reyes Santamaria Premi Olimpia 2020.jpg

En la seua intervenció ha destacat que «sense la complicitat de la gent i ni un canvi sociocultural profund» no es podrà eradicar la violència de gènere

L'Ajuntament de Castelló ha acollit aquest matí els actes institucionals amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona. Com cada any, per a avançar en la igualtat real entre dones i homes, l'Ajuntament convoca el Premi Olímpia en memòria d'Olímpia de Gouges, qui mitjançant la 'Declaració dels drets de les Dones i la Ciutadana' va animar totes les dones del planeta a reconéixer els seus drets.

El reconeixement ha sigut enguany per a Reyes Santamaría, psicòloga i cap de Servei d"Igualtat d"Oportunitats (SIO) de l"Ajuntament de Castelló. L"homenatjada, que tanca hui la seua carrera professional dedicada a la defensa de la igualtat, ha rebut el guardó de mans de l"alcaldessa, Amparo Marco, i de la regidora de Feminismes, Verònica Ruiz.

«Res del que s'ha aconseguit haguera sigut possible sense el treball en equip de les companyes del Servei d"Igualtat, marcat per un horitzó comú entre totes nosaltres. Agraïsc de cor a totes elles, el treball i esforç depositat en això», ha destacat Santamaría en la seua intervenció, en què ha donat valor a l"enfocament de gènere dels pressupostos i a l"assessorament jurídic, social i psicològic que ofereix el SIO a les víctimes de violència de gènere.

En aquest sentit, ha assegurat que «sense la complicitat de la gent i ni un canvi sociocultural profund cap govern podrà eradicar la violència de gènere» i que «cap altre problema social amb aquest tràgic balanç de vides humanes es mantindria en silenci», alhora que ha recordat les 1.005 dones assassinades des de 2003 a l"Estat espanyol.

L'alcaldessa ha destacat la gran trajectòria de la guardonada, Reyes Santamaría: "Parlar de Reyes Santamaría és parlar de llibertats, drets, justícia social i de molta dedicació i treball en el feminisme i en la lluita per la igualtat i protecció de les dones víctimes de la violència masclista". En el seu discurs, Marco ha recalcat que Castelló "vol ser una ciutat igualitària i justa, que oferisca les mateixes oportunitats a homes i dones, perquè no pot haver-hi una plenitud democràtica sense la incorporació de les dones en tots els espais i en tots els àmbits".

La regidora de Feminismes ha manifestat, en referència a Santamaría, que «totes les que hem tingut l'oportunitat d'estar prop de tu et considerem mestra i referent a seguir i una companya immensament respectada i profundament estimada». Ruiz ha incidit en què xacres com la desigualtat salarial o la violència de gènere porten a que «la pobresa tinga rostre dona i eixa siga l"arrel de les desigualtats».

Santamaría ha dedicat la seua trajectòria professional a treballar en la defensa dels drets les dones. En 1986 va treballar per l'obertura de la Casa d'Acollida de Dones Maltractades de Castelló, tercera casa creada en Espanya després de Madrid i Saragossa. Impulsora de la descentralització dels Serveis Socials Municipals en la nostra ciutat, la psicòloga va crear els Equips Base i fou la cap del Negociat Tècnic de Serveis Socials des de 1989 a 2004, data en la qual passà a ser la cap del negociat d'Igualtat i Oportunitats entre Dones i Homes de l'Ajuntament.

Des del seu nou lloc de treball, Reyes Santamaría impulsà l'elaboració dels Plans Municipals d'Igualtat d'Oportunitats de Dones i Homes des d'un punt de vista participatiu, buscant la participació social més imporantat de les dones. També ha sigut una defensora de la transversalitat de l'enfocament de gènere a l'interior de l'Ajuntament creant instruments tècnics per a la seua aplicació als Plans Departamentals.

És per això que les associacions i membres del Consell Municipal d'Igualtat van resoldre el passat 3 de febrer atorgar el Premi Olímpia 2020 a Reyes Santamaría Villagrasa. Les entitats que integren el Consell han destacat tant el seu treball com el seu compromís personal amb la igualtat i la defensa dels drets i la justícia socials.

Premis Relats de Dones

L"acte ha servit també per a lliurar els premis del concurs literari Relats de Dones. El primer premi ha sigut per a la lleonesa M.ª Ángeles Blanco Tejerina, pel seu treball "Pétalos de ibisco y besos… muchos besos". En segon lloc ha quedat la composició de la saragossana Eva Balaguer-Cortes Lopez, titulada "El pañuelo de la Chica".